open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Iza Bajrama sjednica Zastupničkog doma FBiH na kojoj će se govoriti o javnim nabavkama
Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na kojoj će se razmatrati mjere koje je poduzela Vlada Federacije BiH od proglašenja stanja nesreće u Federaciji do danas, ali i javne nabavke, održat će se najkasnije do 28. maja, rekao je za Faktor Mirsad Zaimović, predsjedavajući ovog doma.
16.05.2020. u 07:48
get url
text

Podsjećanja radi, Federalna vlada je 30. aprila zatražila od oba doma Parlamenta FBiH zakazivanje sjednica, na kojima će razmotriti sveobuhvatnu informaciju o aktivnostima Vlade Federacije BiH poduzetim za vrijeme od proglašenja stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa, uključujući i informaciju o provedenim javnim nabavkama s prijedlogom mjera.

Vidjet ćemo hoće li sjednica biti online 

- U sedmici iza Bajrama će biti sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, zakazat ću je 27. ili 28. maja. Još nismo dobili izvještaj od Federalne uprave civilne zaštite kada je riječ o javnim nabavkama. Kao što je poznato, i Vlada FBiH je cjelovitu informaciju od FUCZ dobila tek 13. maja, a trebalo je da bude dostavljena do 8. maja - rekao nam je Zaimović.

Dodaje kako u ovom trenutku ne može reći da li će sjednica biti održana online ili u zgradi Parlamenta FBiH.

- Sa kolegijem ću dogovoriti da li će sjednica biti online ili u zgradi Parlamenta FBiH, procijenit ćemo kakva će biti situacija. Naravno, puno je lakše raditi kada su ljudi prisutni u zgradi, ali ako se procijeni da je sigurnije online, onda ćemo tako uraditi - rekao nam je Zaimović

Jasmin Duvnjak, šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, rekao nam je kako do kraja maja očekuje sjednicu Kolegija Doma.

- U prvoj polovini juna očekujem održavanje sjednice na kojoj bi, između ostalog, i mi razmatrali informaciju o mjerama koje je poduzela Vlada FBiH u proteklom periodu, javnim nabavkama. Ima i niz drugih akata koji su na čekanju, počevši od one Komisije za vrijednosne papire, nekih saglasnosti. Ja ću tražiti da se na dnevnom redu nađe konačno saglasnost za projekat Plava voda. To su sve razvojne stvari, jednostavno da iz ove situacije počnemo izlaziti, i razmišljati o temama i aktivnostima koje će nas vaditi iz ove krize - govori Duvnjak i dodaje:

Posebno će nas zanimati javne nabavke 

- U svakom slučaju u fokusu će biti izvještaji u vezi s aktivnostima Vlade i svih vladinih institucija i organa uprave, zatim organizacija poput civilne zaštite, od proglašenja stanja nesreće do danas. To je vrlo bitno. Posebno će nas zanimati informacija u vezi s poštivanjem zakonitosti, javnih nabavki.

Dodaje da se Odbor Doma naroda FBiH koji je formiran da bi se ispitala sporna nabavka respiratora iz Kine preko firme Srebrena malina sastao već sastajao.

- Poslali su određene upite ka nadležnim institucijama, prije svega FUCZ-u. Očekujemo da će doći do vrlo bitnih i korisnih informacija koje će pomoći u rasvjetljavanju svih bitnih okolnosti i činjenica kada je u pitanju ova sporna nabavka - rekao nam je Duvnjak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.