open-navfaktor-logo
search
Skupština u Tuzli
Izabran novi predsjednik SDA u TK: Šekib Umihanić istakao prioritete za kanton i stranku
Šekib Umihanić večeras je u Tuzli aklamacijom izabran za novog predsjednika Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije Tuzlanskog kantona (KO SDA TK). On je bio jedini kandidat za ovu funkciju, nakon što je Midhat Čaušević odlučio da povuče svoju kandidaturu.
19.02.2024. u 19:42
get url
text
Šekib Umihanić
Šekib Umihanić

- Ovo je velika odgovornost i zahvaljujem se kolegama na ukazanom povjerenju. Smatrali smo da nam u ovom momentu treba jedinstvo i da bi svaka daljnja borba na izborima mogla dovesti do neke vrste nejedinstva i nerazumijevanja te smo odlučili da ja budem kandidat za predsjednika, a kolega Čaušević potpredsjednik. Odrednice našeg budućeg djelovanja su Statut SDA, sve što smo obećali na Općim izborima 2022. godine te programska deklaracija s 8. kongresa SDA iz oktobra prošle godine. U Tuzlanskom kantonu mi smo nosioci koalicije i svjesni smo da imamo najviše odgovornosti za sve što se dešava i za upravljanje društvenim procesima - rekao je Umihanić nakon izbora za predsjednika.

Kada su u pitanju prioriteti za Kantonalni odbor, Umihanić je istakao problem zdravstva, odnosno onkoloških pacijenata.

- Imamo problem raštimanog orkestra naših javnih zdravstvenih ustanova. Dovoljno je sredstava u Zavodu zdravstvenog osiguranja i sve se to jednom dobrom strategijom razvoja zdravstvenog sistema mora dovesti u što bolji red. Imamo Medicinski fakultet u Tuzli koji je prepoznatljiv u regiji i to je naša prednost. Istakao bih i problem putne blokade TK. Svjesni smo da je taj problem u domenu Federacije BiH, ali moramo otvoriti dijalog sa ostalim strankama u vlasti na nivou FBiH na način kako je to urađeno kod raspodjele javnih prihoda, kada smo imali slučaj da je Kanton Sarajevo bio u povoljnijem položaju u odnosu na Tuzlanski. Putnoj deblokadi treba pristupiti na sličan način i zajedno rješavati problem - rekao je Umihanić.

Podsjećamo, SDA je u TK na vlasti, a zajedno s Demokratskom frontom ima stabilnu većinu u Skupštini, koja broji 20 od ukupno 35 zastupnika.

- Istakao bih i jednu od mjera Vlade TK, odnosno podršku pronatalitetnoj politici, kao i pomoć mladima u kvalitenijem obrazovanju, pomoć za zapošljavanje, a sve da bi spriječili odlazak stanovništva. U amanetu imamo boračku populaciju i moramo biti svjesni da smo u slobodi zahvaljujući njima. Također, sigurnost je nešto na čemu moramo nastaviti raditi i u budžetu za ovu godinu imat ćemo izdvojena značajna sredstva. Treba iskorisiti i povoljan momenat i još više ulagati na polju obrazovanja - naveo je Umihanić.

Kada je u pitanju organizacija stranke, novi predsjednik KO SDA TK je posebno istakao jačanje stranačke baze i rad s mladima.

- Moramo razvijati političke akademije kroz koje ćemo mladima razvijati političku svijest, pa oni neka odaberu kojoj će se opciji prikloniti - navodi Umihanić.

Čaušević je rekao da mu je bila čast što je bio dio izbornog procesa, a odluku o povlačenju donio je savjesno u cilju očuvanja jedinstva i dobrih zamaha u radu KO SDA TK.

- Svaki oblik takmičenja je po definiciji oblik društvenog razdruživanja i smatrali smo da nam nije potrebano takmičenje ili preglasavanje. Odluka je dobro prihvaćena od delegata na skupštini i članova SDA. Cijenimo da je jedinstvo jasan put i koncept - rekao je Čaušević.

Nakon izbora predsjednika, izabrano je i pet potpredsjednika i to Smajo Mandžić, Irfan Halilagić, Midhat Čaušević, Senad Alić i Fadil Kudumović.

{$galerijaFotografija}

izborna-skupstina-sda.jpg
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.