open-navfaktor-logo
search
Skupština
Izabrani delegati u KS: U Dom naroda FBiH idu Zahiragić, Ademović, Viteškić, Marjanović...
Skupština Kantona Sarajevo izabrala je danas delegate za Dom naroda Federacije Bosne i Hercegovine. 
02.12.2022. u 11:28
get url
text

U Klub Bošnjaka tako idu Haris Zahiragić (SDA), Kemal Ademović (NiP), Irfan Čengić (SDP) i Fatima Gavrankapetanović-Smailbegović (SBiH).

U Klub Srba Smiljana Viteškić (SDA), Igor Stojanović (SDP), Jelena Pekić (SDP), Miomirka Melank (Naša stranka) i Vedrana Vujović (DF). 

U Klub Hrvata izabran je Damir Marjanović (Za Nove generacije).

{$galerijaFotografija}

Iz reda ostalih to je Sanela Klarić (Naša stranka) koja je danas izabrana direktno, ali će naknadno i svi zastupnici koji se izjašnjavaju kao ostali vjerovatno ući u Dom naroda FBiH, budući da ih u drugim kantonima neće biti dovoljno za popunu Kluba ostalih u Domu naroda. 

Najveći broj glasova za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda u Skupštini Kantona Sarajevo osvojila je kandidatska lista Harisa Zahiragića, iz reda hrvatskog naroda kandidatska lista Nove generacije, iz reda srpskog naroda sve kandidstske liste osvojile su po jedan glas, dok je iz reda ostalih najveći broj glasova ostvarila kandidatska lista Naše stranke. 

Na današnjem nastavku konstituirajuće sjednice zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo su prema dnevnom redu prvo glasali za izbor 12 delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH i to za četiri delegata iz reda bošnjačkog naroda, jednog delegata iz reda hrvatskog naroda, pet delegata iz reda srpskog naroda i dva delegata iz reda ostalih.

Prema galsovima 21 zastupnika za delegate iz reda bošnjačkog naroda kandidatska lista Ilijaza Pilava je osvojila jedan glas, kandidatska lista Harisa Zahiragića je osvojila šest glasova, kandidatska lista NiP2 je osvojila četiri glasa, kandidatska lista Stranka za BiH je osvojila pet glasova te kandidatska lista NiP1 je osvojila također pet glasova.

Za delegate iz reda hrvatskog naroda ukupno su glasala četiri delegata. Kandidatska lista Za Nove generacije osvojila je tri glasa, a kandidatska lista Marijele Hašimbegović je osvojila jedan glas. 

Za izbor delegata iz reda srpskog naroda ukupno je glasalo pet zastupnika i svaka od listi ima po jedan glas, a kandidatske liste su imale: Naša stranke, SDPBiH 1, SDPBiH 2 te kandidatske liste Vedrane Vujović i Smiljane Viteškić.  

Prema glasanju pet zastupnika za izbor delegata iz reda ostalih, kandidatska lista Naša stranka 1 osvojila je dva glasa, dok su kandidatske liste SDPBiH, Naša stranaka 2 i kandidatska lista Albina Zurića osvojile po jedan glas. 

Sjednica Skupštine KS je završena jer je za naredni petak zakazana sjednica klubova naroda i ostalih gdje će se vršiti izbor predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo.

IMG_20221202_102345.jpg
1 od 18
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.