open-navfaktor-logo
search
Akademska scena
Izbor novih članova ANUBiH; Badnjević: Uhljebi tako žive čitav život; Čičić: Priča direktor privatne akademije
Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH) je na Izbornoj skupštini održanoj 20. decembra izabrala nove dopisne članove i članova van radnog sastava (domaćih, inostranih članova i počasnog člana).
22.12.2022. u 13:34
get url
text

Tako su među novim dopisnim članovima prof. dr. Nerzuk Ćurak, prof. dr. Rešid Hafizović, prof. dr. Husnija Kamberović, Mile Stojić, Amir Vuk Zec... Uslijedila je reakcija Almira Badnjevića, redovnog člana Evropske akademije nauka i umjetnosti i redovnog člana Internacionalne akademije nauka i umjetnosti u BiH, jedne od niza akademija koje funkcionišu u BiH.

- Još jedan primjer akademske korupcije, na najvišem nivou se desio i jučer. Korupcije koja se godinama nastavlja i koja je dovela do toga da se institucija poput ANUBiH uglavnom finansira samo iz budžeta Kantona (Sarajevo). Korupcije koja je stvorila još par akademija u Bosni i Hercegovini. Zaista sa razlogom, ako se objektivno pogleda. Sami sebi su krivi (vjerujem svjesno i namjerno). Ostali kantoni i entiteti je uopće ne priznaju, a oni još u svom nazivu imaju ime države Bosne i Hercegovine. Ima tu par pojedinaca koji su zaista izvanredni, ali dobra većina tu uopće ne pripada.

Ta većina je i jučer izabrala tajnim glasanjem kojekakve likove od par stotina citata, a odbila kandidate sa par hiljada naučnih citata. Svjetski priznate! Zamislite licemjerja da se najbolji iz oblasti nauke, koja je veoma mjerljiva i čiji izbor može biti javan, bira tajnim putem. 

Ta većina kada treba izaći u javnost ili lobirati pare za kojekakve projekte i finansiranje njihovih akademskih dodataka (tako zadrže plaće i penzije + prime dodatak), pošalju ove svjetske priznate članove jer znaju da oni ne mogu ništa da izlobiraju. Niko ih i ne poznaje. Svjesni su oni toga, ali uhljebi tako žive čitav život - napisao je, između ostalog, na svom Facebook profilu Badnjević.

Predsjednik ANUBiH Muris Čičić za Faktor je dao kratak komentar na ove Badnjevićeve kritike.

- Pročitao sam šta je napisao. Radi se o nekome ko je izvršni direktor neke novoosnovane akademije. To je privatna akademija na čijem čelu je Asim Kurjak, plagijator.

U pitanju su ljudi neostvarenih ambicija, s velikom željom da se lažno predstavljaju kao akademici. Zato što ne mogu na legalan i legitiman način, uz važeću proceduru postati akademici. To je sve što mogu da kažem - rekao nam je Čičić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.