open-navfaktor-logo
search
Danas zasjedaju
Izbor sudije Ustavnog suda BiH: SDA i DF traže da se Zastupničkom domu FBiH na odlučivanje pošalje lista kandidata
Na sjednici Komisije za izbor i imenovanje Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine koja se održava danas, bit će izabran kandidat ili kandidati za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.
14.03.2023. u 11:02
get url
text

Prijedlog ide prema Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. Članovi Komisije pred sobom će imati listu od deset uspješnih kandidata.

Komisija ima 11 članova. Predsjednik Komisije je Mladen Bošković iz HDZ-a BiH. Potpredsjednik je Damir Mašić iz SDP-a BiH. Članovi Komisije su Antonio Sesar i Feliks Vidović iz HDZ-a BiH, Aner Žuljević iz SDP-a, Dragan Mioković iz Naše stranke, Rasim Smajlović iz NiP-a, Edina Gabela iz SBiH-a, Eldar Čomor iz SDA i Dajana Čolić iz DF-a.

- Po mom mišljenju Zastupničkom domu FBiH treba poslati listu uspješnih kandidata između kojih će se odlučiti ko će biti sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. U biti to je pravi izbor. Ostalo bi za mene bilo izbor HDZ-a bez prava zastupnika da odlučuju. Mi tražimo pravo da biramo između više kandidata. Ima ih deset imena koja su izašli na intervju, dobili smo izvještaj radne grupe koja je radila na izboru uspješnih kandidata - govori nam Eldar Čomor, član Komisije i dodaje:

- Ja ću danas podsjetiti predsjedavajućeg Komisije Mladena Boškovića da bi trebala ići lista uspješnih kandidata. Nisam siguran da će tako i biti ali nadam se da će nas biti dovoljno da uputimo više kandidata Parlamentu na izjašnjenje. Bira se sudija Ustavnog suda BiH iz reda hrvatskog naroda. Ovaj proces treba završiti zaista.

Dajana Čolić koja je također članica Komisije za izbor i imenovanje nam je kazala kako stav Kluba Demokratske fronte da se traži predlaganje više imena.

- Šta će biti, ostaje da se vidi - kazala nam je Čolić.

Na listi uspješnih kandidata nalaze se Marin Vukoja sa 46,50 bodova, Sanela Gorušanović-Butigan 45 bodova, Ivo Rozić 43,50, Mile Lasić 43, Zvonko Mijan 40,50, Monika Mijić 39 bodova, Zdravko Lučić 39 bodova, Željka Marković-Sekulić 39, Danica Šain 38 i Mario Širić 37 bodova.

 

 

Zastupničkom domu FBiH Komisija može predložiti jednog ili više kandidata za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Naime, Zastupnički dom FBiH je pokrenuo postupak izbora članova radne grupe koja se sastoji od tri člana iz Komisije za izbor i imenovanje Zastupničkog doma i dva člana ispred Udruženja sudija Federacije BiH.

Odluka o imenovanju radne grupe za provođenje postupka izbora suca Ustavnog suda BiH kojeg bira Zastupnički dom FBiH, donesena je 6. juna 2022. a u kojoj stoji da Mladen Bošković, predsjednik, Ismet Osmanović i Samer Rešidat su izabrani za članove ispred Komisije za izbor i imenovanje Zastupničkog doma a Hakija Zajmović i Božana Banduka kao dva člana ispred Udruženja sudija Federacije BiH.

Zadatak ove grupe bio je da utvrdi uvjete konkursa, raspiše konkurs, otvori prispjele prijave, pozove kandidate na intervju i sačini rang-listu po sposobnostima. Rang-listu dostavlja Komisija za izbor i imenovanje, upućuje konačan prijedlog Zastupničkom domu na glasanje i odlučivanje.

Radna grupa je održala pet sastanaka.

Na prvom koji je bio 15. juna 2022. godine Radna grupa je utvrdila tekst javnog konkursa koji se bazira isključivo na odredbi člana šest Ustava Bosne i Hercegovine, prema kojoj za suca Ustavnog suda BiH mogu biti birani istaknuti pravnici visokog moralnog ugleda. Prema toj odredbi svaki punopravni birač sa takvim kvalifikacijama može služiti kao sudac Ustavnog suda BiH.

Konkurs je objavljen 17. juna 2022. godine a 27. jula 2022. pregledane su razmotrene sve prijave. Na poziv se prijavilo 14 kandidata.

Naime, 11. novembra 2022. Radna grupa je održala treći sastanak na kojem usaglašeno da se sa svim kandidatima postave dva ista stručna pitanja. Kako se bližila Konstituirajuća sjednica, odlučeno je da se prestane sa radom a da se izmjenama odluke o imenovanju novih članova radne grupe odmah nakon konstituiranja Zastupničkog doma FBiH nastavi sa radom kako bi se konkurs mogao završiti.

Dana 26. januara 2023. godine imenovani su novi članovi u Radnu grupu a to su Mladen Bošković kao predsjednik, Rasim Smajlović i Irfan Durić kao članovi. Radna grupa je održala sastanak 1. februara 2023. i odlučeno je da se odmah zakažu intervjui i da se nastavi sa radom gdje se stalo.

Tako je 13 kandidata pozvano na intervju a koji je bio 13. februara. Na petom sastanku Radne grupe koji je održan 13. februara obavljeni su intervjui sa 10 kandidata. Tri kandidata su pisanim putem obavijestili Zastupnički dom, odnosno, Radnu grupu da neće prisustvovati intervjuima. To su Bariša Čolak, Mirko Miličević i Ivan Miličević.

VEZANI TEKST - Sve je do Miokovića, Žuljevića i Mašića: Hoće li HDZ BiH dobiti sudiju Ustavnog suda BiH za naredne dvije decenije?

- Svi članovi Radne grupe učestvovali su u intervjuu, svim kandidatima su postavljena ista pitanja. Radna grupa je kroz intervjue procijenila teorijsko razumijevanje i praktično znanje kandidata i njihovo prethodno iskustvo u pravnim poslovima. Radna grupa je također ocjenjivala sposobnost kandidata u funkciji za koju se kandidat prijavljuje dokazanu kroz objavljene stručne radove, komunikativnost i poznavanje stranih jezika - stoji u Izvještaju Radne grupe.

O predloženom kandidatu/kandidatima na sutrašnjoj sjednici bi mogli glasati zastupnici u Zastupničkom domu FBiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.