open-navfaktor-logo
search
Koalicija Pod lupom
Izbori u Srebrenici i Doboju: Nestranački posmatrači pušteni bez problema na biračka mjesta
Koalicija za slobodne i poštene izbore ''Pod lupom'' obavještava javnost da je na izborni dan u Gradu Doboju i Općini Srebrenica angažovala stotinu građanskih, nestranačkih posmatrača izbornog dana koji će posmatrati cjelokupni izborni proces na skoro svim biračkim mjestima u Gradu Doboju i svim biračkim mjestima u Općini Srebrenica kao i u Gradskoj izbornoj komisiji Grada Doboja i Općinskoj izbornoj komisiji Srebrenica.
21.02.2021. u 10:22
get url
text

Posmatrači Koalicije "Pod lupom" su do sada propratili uređenje i otvaranje biračkih mjesta, a nastavit će pratiti proces glasanja, zatvaranje biračkih mjesta i proces brojanja glasova.

Za razliku od Lokalnih izbora 2020. godine održanih 15. 11. 2020. gdje je posmatračima Koalicije "Pod lupom" zabranjen pristup na većini biračkih mjesta u Doboju, čime je prekršen Izborni zakon BiH i što je i jedan od razloga zbog kojih je Centralna izborna komisija poništila izbore u Doboju, na ponovljenim izborima svim posmatračima Koalicije "Pod lupom" omogućen je nesmetan pristup na svim biračkim mjestima na koje su bili raspoređeni i u Doboju i u Srebrenici.

Posmatrači Koalicije "Pod lupom" su do sada zabilježili da na četiri biračka mjesta u Srebrenici i jednom biračkom mjestu u Doboju, svi članovi biračkog odbora nisu ispoštovali obavezu da budu prisutni na biračkom mjestu u 6 sati. Šest biračkih mjesta u Doboju nije uređeno prema instrukcijama Centralne izborne komisije BiH o postupanju organa za provođenje izbora na izborni dan u uslovima epidemije COVID-19.

Na svakom petom biračkom mjestu nije istaknuta lista članova biračkog odbora na kojoj se može vidjeti kojem političkom subjektu pripadaju članovi biračkog odbora. Koalicija "Pod lupom" naglašava da je neophodno objavljivati liste članova biračkih odbora sa nazivom političkih subjekata umjesto šifri, kako bi se dao doprinos transparentnosti izbornog procesa i spriječila trgovina mjestima u biračkim odborima.

Tajnost glasanja je osigurana na svim biračkim mjestima i u Doboju i u Srebrenici, odnosno glasačke kabine su postavljene na način da niko ne može vidjeti za koga je birač glasao. Na svim biračkim mjestima glasačka kutija je pokazana prazna prije otvaranja biračkih mjesta. Ručno brojanje glasačkih listića prije otvaranja biračkog mjesta nije izvršeno na jednom biračkom mjestu u Doboju, saopćili su iz Koalicije "Pod lupom".

Postotak biračkih mjesta otvorenih tačno u 7 sati je skoro 88 posto, dok je većina preostalih biračkih mjesta otvoreno sa neznatnim kašnjenjem do 15 minuta. Tri biračka mjesta otvorena su sa kašnjenjem dužim od 15 minuta. Podatke sa terena o toku izbornog dana u Doboju i Srebrenici zaprima Pozivni centar Koalicije ''Pod lupom'' oformljen u Doboju, dok se izvještavanje sa biračkih mjesta vrši u realnom vremenu. 

Koalicija za slobodne i poštene izbore ''Pod lupom'' poziva građane Doboja i Srebrenice da prijave sve izborne nepravilnosti besplatnim pozivom na broj telefona 080 05 05 05 ili putem ovog linka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.