open-navfaktor-logo
search
Prijevremeni
Izbori za načelnika Općine Stari Grad: Glasali kandidati Selimbegović i Čengić, odziv do 11 sati 9,74 posto
Dvojica kandidata na današnjim prijevremenim izborima za načelnika općine Stari Grad Sarajevo Irfan Čengić (Socijaldemokratska partija BiH) i Dženan Selimbegović (Stranka demokratske akcije) glasala su danas u prijepodnevnim satima.
29.10.2023. u 12:13
get url
text

VEZANI TEKST - Selimbegović i Čengić održali završne skupove, izbori za načelnika u nedjelju

Čengić je glasao na biračkom mjestu u OŠ Vrhbosna, a Selimbegović na biračkom mjestu na Ekonomskom fakultetu.

Biračka mjesta otvorena su u sedam sati, a zatvaraju se u 19. 

- Odziv birača na redovnim biračkim mjestima do 11 sati je 9,74 posto - saopćeno je iz Centaralne izborne komisije BiH.

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović sastao se sa članovima Općinske izborne komisije Stari Grad Sarajevo i razgovarao o odvijanju izbornog procesa, a nakon toga je posjetio i nekoliko biračkih mjesta.

Odziv građana na izbore do 15 sati Centralna izborna komisija BiH će saopćiti u 16 sati. Prve preliminarni rezultati bit će objavljeni večeras do 22:30 sati.

U skladu s Odlukom o zaključivanju i potvrđivanju broja upisanih birača u Centralni birački spisak za prijevremene izbore za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo koju je Centralna izborna komisija BiH usvojila na 66. sjednici održanoj 11. oktobra u Centralni birački spisak, zaključno s podacima na dan 9. oktobra u 24 sata, za prijevremene izbore upisano je ukupno 36.195 birača i to 35.601 redovnih, osam lično i 586 birača registriranih da glasaju putem pošte.

Putem mobilnog tima moći će glasati 179 birača.

Ukupno je formirano 46 biračkih mjesta, a na terenu će raditi i sedam mobilnih timova. Biračka mjesta za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima i za glasanje u odsustvu su pridružena redovnim biračkim mjestima.

VEZANI TEKST - Danas prijevremeni izbori za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo - Dženan Selimbegović ili Irfan Čengić

Procijenjeno je da će troškovi iz nadležnosti CIK-a za prijevremene izbore u Općini Stari Grad Sarajevo koštati 89.500 KM dok će općina imati dodatne troškove za plaćanje naknada članovima biračkih odbora i druge manje troškove, tako da će se ukupni troškovi za provedbu ovih prijevremenih izbora znati nakon što se izbori provedu.

Za nadgledanje zakonitosti provođenja prijevremenih izbora za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo, koji se održavaju danas, te koordinaciju i blagovremeno izvještavanje Centralne izborne komisije BiH o svim relevantnim činjenicama i okolnostima Centralna izborna komisija BiH, je imenovala tri supervizora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.