open-navfaktor-logo
search
Ponovljeni izbori
Izborna šutnja u Doboju i Srebrenici, "Moja adresa: Srebrenica" podnijela apelaciju Ustavnom sudu BiH
Izborna šutnja uoči ponovljenih lokalnih izbora u Doboju i Srebrenici počela je jutros i trajat će do sutra do zatvaranja biračkih mjesta u 19 sati, saopćeno je iz Centralne izborne komisije BiH.
20.02.2021. u 08:41
get url
text

Biračka mjesta u Doboju i Srebrenici sutra, na dan ponovljenih izbora, bit će otvorena od 7 do 19 sati.

CIK je 2. februara donio odluke o održavanju ponovljenih izbora za gradonačelnika Doboja i Skupštinu grada Doboja na 89 biračkih mjesta i načelnika općine i Skupštinu općine Srebrenica na 28 biračkih mjesta (26 redovnih biračkih mjesta i dva biračka mjesta za glasanje birača u odsustvu u Gradačcu i Živinicama).

U skladu sa Izbornim zakonom BiH, ponovljeni izbori se provode na osnovu istih kandidatskih listi i istih izvoda iz Centralnog biračkog spiska koji su korišteni na poništenim izborima. Pravo glasa na ponovljenim izborima na 89 biračkih mjesta u Doboju ima 50.615 birača. Pravo glasa na 26 redovnih biračkih mjesta u Srebrenici imaju 10.002 birača, te 437 birača na dva biračka mjesta u odsustvu u Gradačcu i Živinicama.

Kad je riječ o ponovljenim izborima u Srebrenici, Inicijativa "Moja adresa: Srebrenica" odlučila je bojkotovati izbore, a u toj odluci dobili su podršku svih probosanskih stranaka koje čine taj blok. Kako su ranije naveli iz Inicijative, odlučili su se na ovaj korak zbog odluke Centralne izborne komisije BiH da se neće ponoviti izbori poštom, kao i zbog još nekih propusta CIK-a.

Inicijativa "Moja adresa: Srebrenica" podnijela je apelaciju Ustavnom sudu BiH, potvrdio je za Faktor advokat Nedim Ademović.

- Apelacija je podnijeta prekjučer i zatražena je odluka da se utvrdi diskriminacija. S jedne strane, na stotine građana koji greškom CIK-a, probijanjem rokova za slanje izbornog materijala, nisu uspjeli da ostvare svoje aktivno pravo glasa za Općinu Srebrenica, a čime su i politički subjekti koji su se prijavili na izbore uskraćeni za veliki broj glasača, po našoj procjeni, čak i do deset posto, što je uskratilo demokratski legitimet tim izborima. Ujedno smo tražili privremenu mjeru od Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da se ne održavaju izbori dok se ovo pitanje ne riješi. S obzirom na to da ako se izbori održe, a ova greška se ne ispravi, izborni rezultati će opet biti manjkavi - rekao nam je Ademović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.