open-navfaktor-logo
search
UIOBiH 
Izdala ga težina pošiljke: Za carinjenje prijavio ovce, a uvozio janjad, sva su mu oduzeta
Carinski službenici u carinskoj ispostavi Bosanska Gradiška otkrili su prekršaj i privremeno oduzeli 220 janjadi čija se ukupna vrijednost sa uvoznim dažbinama procjenjuje na 35.633 KM, saopćeno je danas iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine.
03.10.2023. u 14:06
get url
text
Pokušaj prevare kod uvoza stoke
Pokušaj prevare kod uvoza stoke

- Uvoznik iz Posušja je prilikom uvoznog carinjenja u carinskoj deklaraciji prijavio za uvoz u BiH 300 komada ovaca za klanje III klase. Zbog nelogičnosti u broju ovaca i ukupnoj težini izvršen je detaljan pregled pošiljke, vaganje i sravnjavanje ušnih markica životinja. Utvrđeno je da se na kamionu nalazilo 80 ovaca za klanje III klase i 220 janjadi - navedeno je u saopćenju UIO.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje su istakli da se krivim deklarisanjem robe pokušalo izbjeći plaćanje stvarno predviđenih uvoznih dažbina.

- Naime, prilikom uvoza ovaca iz Hrvatske u BiH plaća se se samo PDV na utvrđenu carinsku vrijednost, dok se prilikom uvoza janjadi, osim PDV-a, plaća i carina 10 posto, kao i prelevman u iznosu od 0,50 KM po kilogramu. Tako je ukupna vrijednost janjadi procijenjena na 35.633 KM, od čega se samo na uvozne dažbine odnosi 9.902 KM. Janjad su privremeno oduzeta, a zbog specifičnosti ove vrste robe i obaveznog karantina, ona je smještena kod uvoznika do okončnja postupka i prodaje životinja - dodaje se u saopćenju UIO.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.