open-navfaktor-logo
search
Konferencija za medije
Izdate preporuke roditeljima koji izvode djecu van domova, najavljeno novo popuštanje mjera
Član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar kazao je na današnjoj konferenciji za medije da je u protekla 24 sata na prostoru FBiH testirano 573 uzorka, te da je 14 pozitivno na COVID-19.
27.04.2020. u 12:00
get url
text

- Do današnjeg dana u FBiH imamo 15.058 testiranih osoba, a potvrđenih uzoraka imamo kod 840 osoba. Spolna distribucija govori da još uvijek imamo COVID-19 češće kod žena, 454 uzorka ili 54 posto, dok je kod muškaraca taj postotak 46 posto. Što se tiče raspodjele po kantonima, i dalje je u apsolutnim brojevima najveći broj pozitivnih uzoraka u HNK-u 241, ZDK-u 142, Kantonu Sarajevo 113, ZHK-u 83, Tuzlanskom kantonu 81, USK-u 79, Kantonu 10 41, SBK-u 37, BPK-u 20 i Posavskom kantonu tri – kazao je Pehar.

Dodao je da danas ima 49 hospitaliziranih pacijenata koji su pozitivni na COVID-19, od kojih je pet na respiratoru. Do danas se oporavilo 278 pacijenata, a u posljednja 24 sata su se oporavila 22 pacijenta.

- Posljednjih nekoliko dana nismo imali nove smrtne slučajeve, tako da taj broj iznosi 32 smrtna ishoda. Još jednom podsjećam da je preko dvije trećine smrtnih slučajeva u dobnoj skupini preko 65 godina – izjavio je Pehar.

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez je izjavio da podaci govore o kontinuiranosti rezultata, te da raduje činjenica da raste broj oporavljenih u odnosu na novozaražene.

- Generalno rast oporavljenih od 263 nas čini zadovoljnim. Želio bih da se zahvalim građanima BiH jer smo u ovom poslu svi zajedno. Uspjeh bilo koje mjere zavisi od poštivanja donesenih mjera i zavisi od svih nas. Određene mjere su ublažene u proteklom periodu, tako da imamo tri puta sedmično dozvoljen izlazak osoba starijih od 65 godina i djece. Jako je bitno da ostanemo u percepciji da ovo nije kriv nego da je ovo ublažavanje mjera koje trebaju dati rezultate. Ključno je da se pridržavamo mjera lične zaštite i ono što preporučujemo je nošenje maske, rukavica i pranje ruku. Ukoliko mi ispoštujemo taj trend da svi zajedno držimo distancu i da se držimo ličnih mjera zaštite, mislim da bi u narednom periodu mogli nastaviti sa ublažavanjem određenih mjera. Mi već razmatramo, pravimo dinamiku i standarde tih mjera – kazao je Čerkez.

Pojasnio je da bi se te mjere uvodile, odnosno popuštale na 14 dana kako bi se pratili rezultati. Naglasio je da se prate mjere u susjednim zemljama i da će biti dosta harmonizacije u uvođenju mjera.

- Sve ovo zahtijeva određenu disciplinu, a posebno u onom trenutku kada počnemo sa popuštanjem određenih mjera, vraćanjem objekata, trgovina, malih obrta, salona i drugih objekata, posebno onih u zadnjoj fazi koji su dosta rizični, a to je da vraćamo određene skupove ili ugostiteljske objekte – pojasnio je Čerkez.

Čerkez je pojasnio da hoteli nijednom naredbom nikada nisu izuzeti, odnosno nikada im nije zabranjen rad, te da je ugostiteljstvo unutar hotela bilo dozvoljeno samo gostima.

- Međutim, činjenica je da zbog velikog broja ljudi i to ćemo morati u narednom periodu regulirati, kako će se odvijati određene aktivnosti unutar tih hotela. Dok postoji distanca, to u ovom trenutku ne bi trebalo predstavljati problem – izjavio je Čerkez.

Pehar je, odgovarajući na upite medije, pojasnio da je isključivi parametar kojim se rukovodi pri donošenju ili popuštanju mjera epidemiološka situacija, a da je vrijeme koje je ispred nas vrijeme u kojem ćemo morati naučiti živjeti sa virusom.

- Sve dok stručnjaci ne patentiraju i licenciraju vakcinu, virus će biti dio našeg svakodnevnog života i mi ćemo morati prilagoditi sebe, svoje ponašanje i svoje svakodnevne aktivnosti tome – izjavio je Pehar.

Čerkez je, govoreći o djeci kojoj je omogućen izlazak nakon dužeg perioda, kazao da je najvažnija uloga roditelja, koji trebaju skrenuti pažnju djeci i voditi računa o njima.

- Ukoliko postoje da nismo u većim grupama, ukoliko nosimo zaštitnu opremu, apsolutno u takvim situacijama ne narušavamo ničiju sigurnost. Preporučio bih roditeljima da svoju djecu drže dalje od druge djece i da još jedan period izdržimo u toj distanci i svi ćemo biti sigurniji – kazao je Čerkez.

Pehar je kazao da su u FBiH 73 osobe uzrasta do 18 godina zaražene koronavirusom, te da je njih 52 trenutno pozitivno i da se dva pacijenta mlađa od 18 godina nalaze na bolničkom tretmanu.

- Jedan je u Zenici, a jedan u Mostaru. Djeca znatno češće asimptomatski prebole ovu bolest, ili se ona manifestira značajno blažom kliničkom slikom. Ono što je nama jako važno je činjenica da su osobe u ovoj dobi česti prenosioci virusa, tako da ih pratimo pod posebnim povečalom jer su bila i predmet naših mjera – pojasnio je Pehar.

Pehar je naglasio je da je činjenica da su nakon popuštanja mjera neki građani izašli iz svojih domova, pri tome ne pazeći na lične mjere zaštite. Ponovio je apel u kojem upozorava da virus nije nestao, te da je neophodno ponašati u skladu sa preporukama.

- Mi smo razmišljali i o predstojećem prazniku, tako da ćemo pažljivo pratiti ponašanje naših sugrađana u naredna tri dana, pa ćemo, ako bude potrebe, dodatno regulirati ponašanje svih nas za ovaj produženi vikend – kazao je Pehar.

Govoreći o mogućnosti putovanja van države, Pehar je izjavio da će to isključivo ovisiti o zemljama destinacijama i njihovim zahtjevima. Strani državljani, pojasnio je, ne mogu ući u BiH, a za državljane BiH je uspostavljena mjera ograničenja kretanja koju izdaje granični sanitarni inspektor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.