open-navfaktor-logo
search
Konferencija za medije
Izdavači i knjižari iz KS traže poništavanje tendera za nabavku udžbenika za osnovnu školu
Izdavači i knjižari Kantona Sarajevo pozvali su Ministarstvo odgoja i obrazovanja da poništi raspisani tender za nabavku udžbenika za osnovnu školu od petog do devetog razreda.
21.04.2022. u 13:23
get url
text

Tim povodom na press konferenciji danas su se obratili predstavnici izdavačkih kuća Sarajevo Publishing, Svjetlostkomerc, Dječija knjiga, Bosanska knjiga, Buybook i Malik Books.

- Mi, udruženi sarajevski izdavači i knjižari podržavamo ideju otkupa udžbenika, ali ne po cijenu uništavanja obrazovanja i način na koji to želi uraditi Ministarstvo, uvodeći jedan udžbenik za jedan predmet bez kontaktiranja škola i bez pitanja po kojim udžbenicima te škole izvode nastavu - rečeno je.

Predstavnica Bosanske knjige Jasmina Alagić istakla je da se takvim "birokratskim terorom" uništava tržište udžbenika u kojem škole vrše izbor vodeći se kvalitetom najboljeg udžbenika za djecu.

Istakla je da Ministarstvo na taj način ruši demokratske temelje obrazovnog sistema, vrši napad na izdavače koji učestvuju u obrazovnom sistemu okupljajući kvalitetne autore sa kojima prave dobre udžbenike.

Predstavnik Buybooka Damir Uzunović tvrdi da nametanjem jednog udžbenika za jedan predmet po želji i mišljenju komisije Ministarstva za raspisivanje tendera totalitarni i nasilni pristup uništavanja obrazovanja i pokušaj stvaranja monopola, kao i narušavanje prava svakog nastavnika da prema meritokratskim kriterijima i vlastitim potrebama izabere udžbenik po kojem će on sam izvoditi nastavu i kvalitetno obrazovati djecu.

Istakao je da oni traže sistem u kojem će svaka škola birati koje će udžbenike koristiti, što škole već rade.

Predstavnik Dječije knjige Ivica Vanja Rorić kazao je da je poslao pismo Ministarstvu, ali da mu ministrica još nije odgovorila.

Također je problematizirao to i što je udžbenik za predmet Informatika, nauke koja se brzo razvija, stariji od deset godina te je upozorio Ministarstvo da treba što prije raspisati konkurs za nove knjige.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.