open-navfaktor-logo
search
Vlada FBiH
Izdvojeno više od 27 miliona KM za razvoj male privrede, novac će biti dodjeljivan bespovratno
Udruženjima građana, privrednim komorama i obrazovnim institucijama ide milion KM.
AUTOR: Faktor
30.04.2024. u 15:42
get url
text
Vlada FBiH
Vlada FBiH
Vlada Federacije BiH donijela je na današnjoj sjednici na prijedlog Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta četiri odluke kojim se usvajaju programi utroška sredstava tekućih transfera u ukupnom iznosu 27.200.000 KM. Novac se raspodjeljuje po projektima utvrđenim Programom i isplatit će se korisnicima kao nepovratna (grant) sredstva.
Prvom odlukom je usvojen Program utroška sredstava Tekućih transfera drugim nivoima vlasti i fondovima - Tekući transferi općinama i gradovima u iznosu 7.500.000 KM. Ova sredstva namijenjana su za izgradnju poduzetničkih zona i bit će raspodjeljena po projektu utvrđenim Programom, a isplatit će se korisnicima kao nepovratna (grant) sredstva.
Drugom odlukom usvojen je Program utroška sredstava Tekućih transfera neprofitnim organizacijama - Udruženjima građana, privrednim / obrtničkim komorama FBiH i kantona, te obrazovnim institucijama u iznosu 1.000.000 KM.
Trećom odlukom je usvojen Program utroška sredstava tekućih transfera - Subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima u iznosu 17.700.000 KM. 
Posljednjom odlukom usvojen je Program utroška sredstava tekućih transfera - Subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima za regresiranje kamata - Garancijski fond u iznosu 1.000.000 KM.
Za prve tri odluke sredstva će se korisnicima dodijeljivati u skladu s kriterijima utvrđenim u programima, javnim konkursom i Pravilnikom o postupcima u provođenju Programa razvoja male privrede.
Za sredstva za regresiranje kamata – Garancijski fond se ne raspisuje javni konkurs i sredstva poticaja će biti doznačena korisnicima kredita po kreditno-garantnim programima resornog ministarstva i to po automatizmu ukoliko su uredno izmirili dotadašnje obaveze po kreditima.
Predlagač je, između ostalog, naveo da je razlog za donošenje pomenutih odluka realizovanje godišnjeg Programa razvoja male privrede za Federaciju BiH.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.