open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo SDA
Izetbegović: Čović je u pismu iznio niz nestina i prijetnji, Bošnjaci ne ugrožavaju Hrvate, naprotiv
Na današnjoj sjednici Predsjedništva Stranke demokratske akcije u Sarajevu razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji u našoj zemlji. 
05.05.2022. u 17:56
get url
text

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović na press konferenciji se osvrnuo na pismo Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a, koje je uputio međunarodnoj zajednici jer je Centralna izborna komisija BiH (CIK) donijela odluku o raspisivanju izbora u BiH.

- Čović je iznio niz neargumentiranih neistina i par prijetnji. Neistine su da je HDZ htio otkloniti diksriminaciju, upravo obratno. Da se usvojio prijedlog HDZ-a i SNSD-a, presude Evropskog suda za ljudska prava nikada ne bi bile implementirane. Čović tvrdi da su Hrvati ugroženi i diskriminirani, pa kaže da je Vašingtonski sporazum predviđao paritet Bošnjaka i Hrvata, a što je neistina.

U pismu se tvrdi da Bošnjaci napadaju na identitet, građanska i politička prava Hrvata!? Mi trpimo situaciju u kojoj je HNS zaustavio implementaciju izbornih rezultata prije 3,5 godine, blokiraju popunu Ustavnog suda. Od stotinu bitnih pozicija u BiH, Hrvati imaju 34, a Srbi i Bošnjaci po 33, što je protiv zakona i Ustava. Na nivou FBiH više od 56 posto u odnosu šta Ustav propisuje - kazao je Izetbegović.

Kaže kako u pismu stoji da su Bošnjaci netrpeljivi prema Hrvatima.

- U Varešu, gdje je u Stupnom Dolu izvršen ružan ratni zločin od HVO-a spram Bošnjaka, prije par godina je izabran Hrvat iz HDZ-a za načelnika općine. Zar je to netrpeljivost? Upravo obratno - kazao je Izetbegović.

Dodao je kako su u pismu izrečene dvije prijetnje, a jedna od njih je da je održavanje izbora u oktobru direktna prijetnja miru u našoj zemlji.

- Naša ustavna i dejtonska obaveza, održavanje izbora, je prijetnja miru!? Te da će HNS pokrenuti korake za uspostavljanje nove teritoralne organizacije u BiH. To su radili kroz samoupravu prije dvadesetak godina Jelavić i zbog toga je suđen i pobjegao iz zemlje, a Prlić i ekipa su osuđeni zbog pokušaja stvaranja etnički čistog hrvatskog entiteta u BiH. I onda se prijeti ratom ako bude izbora ove godine u oktobru - kazao je Izetbegović.

Na današnjoj sjednici Predsjedništva SDA u Sarajevu razgovarano je i donijeti su zaključci iz više sfera. Tako su u fokusu bili globalna inflacija i poskupljenja, procesi protiv pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine, namjere uklanjanja magacina u Kravicama, namjere ukidanja arbitraže za Brčko distrikt, gušenje BHRT-a, stanje u Unis Ginex u Goraždu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.