open-navfaktor-logo
search
Akademija u Sarajevu
Izetbegović: Čović nam je napravio veliki problem, razljutio je Bošnjake, traže od nas da pokupimo političke gelere, ne dam
Na svečanoj Akademiji Organizacije Žena SDA, 29 godina aktivizma članica SDA, koja je održana danas u Sarajevu, govorio je predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović.
19.03.2022. u 14:11
get url
text
Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović

On je komentirao situaciju sa HDZ-om, tačnije Draganom Čovićem kazavši kako je on napravio veliki problem u Bosni i Hercegovini i time razljutio Bošnjake.

Koketiranje sa silama koje ugrožavaju BiH

- Čović nam je napravio veliki problem. Mi bismo trebali popraviti odnose sa Hrvatima. To je jedna od krucijalnih potreba i Hrvata i Bošnjaka i ove zemlje, to se mora uraditi. A on je svojim nepotpisivanjem, bahatim, bez razloga, Ugovora sa Islamskom zajednicom BiH, odlascima u Beograd, u Banju Luku, podrškom Dodiku, koketiranjem sa silama koje ugrožavaju ovu zemlju, napravio nama problem, jer je tako razljutio Bošnjake. Zbog toga sada ne možemo napraviti ono što nam treba, što je normalno da napravimo - kazao je na Akademiji Izetbegović i dodao:

- Mi moramo popraviti odnose sa Hrvatskom, sa Hrvatima u Bosni i Hercegovini. Ali je on toliko razljutio ovim svojim odnosom, podržavanjem Dodika, koketiranjem sa Beogradom, sa Rusijom, nepoštovajem Islamske zajednice, nepoštovanjem Bošnjaka do zadnjeg dana.

Do prije par dana su se te stvari radile. Podrška protiv Valentina Inzka i Zakona o zabrani negiranja genocida, a uz Dodika. Toliko je toga uradio da nema čovjeka, običnog, obrazovanog, neobrazovanog, intelektualca, patriote, iz lijeve opcije, iz naše opcije, koji je u ovom času za to da se izađe u susret, jer ne vjeruju dvojcu Čović-Dodik da uđu u Predsjedništvo.

Kaže da je time Čović jako suzio prostor.

"Dođu meni da rješavam problem"

- Prijatelji iz međunarodne zajednice nisu neprijatelji, nisu došli da nas prevare, da nas nešto natjeraju. Traže od nas da završimo ono što je logično, na linijama Vašingtonskog sporazuma koji je na jučerašnji dan potpisan prije nekih 28-29 godina. Traže: "Popravite, zatvorite jedan front. Nemojte imati i sa Beogradom i Zagrebom problem, i sa SNSD-om i HDZ-om".

Čović se poziva na to da su krivi ljevičari što su izabrali člana Predsjedništva BiH bošnjačkom većinom, i da on sve ovo radi zbog toga. Ne znam da li je to tako, ali pazite, onda dođu meni. Ne znam jesu li ljevičari napravili problem, Čović je očigledno napravio problem, ali onda dođu meni da ja i SDA taj problem riješimo, što kažu "koji nismo ni luk jeli, ni na luk mirisali" - govori Izetbegović.

"Zakuhali su i jedni i drugi"

Dodaje da su prisutne i određene vrste prijetnji stranaca.

- I onda još prijetnje: "Znate, vaš otac je bolne stvari morao da podnese, da žrtvuje se. I vi ćete se morati žrtvovati". Dakle, podnijeti neke stvari vrlo nepopularne koje će oboriti rezultat SDA na ovim izborima. Tražili su od mene direktno takve stvari.

Dakle, zakuhali su jedni i drugi, i trebalo bi da se dogovore ti koji su problem napravili. Ali, od nas se očekuje, odjednom smo mi glavni u ovoj državi. Sada smo mi glavni kada treba te gelere političke pokupiti. Dakle, ne dam. Ovo što je u narodu rečeno "navro", Čović će morati platiti. Otići ću tamo i završiti pregovore - kazao je Izetbegović i dodao:

- Morat će da odustanu od nekih jakih stvari koje drže u Federaciji, od Doma naroda, blokada koje sada živimo, nisu popunili Ustavni sud, ne daju nam. Ne možemo novu Vladu FBiH da formiramo. Znamo šta nam rade, šta radi zajedno sa Dodikom. Ima da nam od toga svega na papiru odustanu. Onaj Dom naroda može štititi isključivo vitalni nacionalni interes, bez toga nema dogovora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.