open-navfaktor-logo
search
Samit u Briselu
Izetbegović: Dodjeljivanje kandidatskog statusa za BiH u ovoj godini od vitalne važnosti
Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović prisustvovao je danas u Briselu, na poziv predsjednika Evropskog parlamenta Davida Sassolija, 2. Samitu predsjednika parlamenata zemalja zapadnog Balkana i Evropskog parlamenta.
28.06.2021. u 19:04
get url
text
Sa Samita u Briselu
Sa Samita u Briselu

Govoreći o temi "Osnovna uloga parlamenata u procesu proširenja Evropske unije (EU) u post-Covid periodu", Izetbegović je istaknuo da parlamenti imaju ključnu ulogu u tom procesu.

Podsjetio je da je BiH ostvarila određeni napredak u ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, ali da je pandemija koronavirusa značajno utjecala na dinamiku aktivnosti.

VEZANI TEKST - Izetbegović: Izvještaj Rangela pokazuje visok stepen poznavanja i razumijevanja

- Izmjenama Izbornog zakona je omogućeno održavanje Lokalnih izbora u Mostaru, Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje je profunkcionisao i redovno održava sastanke, usvojeni su Strateški okvir za reformu javne uprave u BiH i Akcijski plan za reformu javne uprave, te Revidirana strategije za rad na predmetima ratnih zločina. Započeta je izrada Programa integriranja BiH u EU, a u toku je, ili je pred nama, razmatranje i usvajanje važnih zakona koji se odnose na jačanje demokratije i vladavine prava - kazao je Izetbegović.

Upozorio je da je neophodno prevenirati nove talase pandemije kako bi se zaštitili zdravlje i životi građana, oporavila ekonomija, ali i intezivirao rad na provedbi reformi. Istaknuo je da više od 75 posto građana BiH želi pridruživanje EU, ali da ta podrška može i treba biti unaprijeđena.

- Ne smijemo dozvoliti da ona bude ugrožena razočarenjima, neutemeljenim dilemama i dezinformacijama. Zajedno sa institucijama EU, a naročito sa Evropskim parlamentom, moramo raditi na očuvanju svijesti o dobrobiti evropskog puta - poručio je Izetbegović.

U tom kontekstu je kao pozitivne istaknuo snažne poruke Evropskog parlamenta, poput posljednjeg usvojenog Izvještaja kojim se pruža podrška evropskoj perspektivi BiH, te dodatno jača opredijeljenost građana za nastavak puta ka članstvu u EU.

- To ujedno obavezuje i Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine da, uprkos političkim razlikama u BiH koje se nerijetko čine teško premostivim, aktivnije pristupi ispunjavanju obaveza koje nam mogu najprije donijeti kandidatski status, a zatim i članstvo u EU - kazao je Izetbegović.

VEZANI TEKST - Paulo Rangel: Bosna je u srcu Evrope, njeno prirodno mjesto je u EU

Ocijenio je da je zapadni Balkan dio Evrope u svakom smislu, te da ne smije ostati izolovan i da građani regije moraju dobiti jasno uvjerenje da se to neće dogoditi.

- Zato smatram da je dodjeljivanje kandidatskog statusa za BiH u ovoj godini od vitalne važnosti. Kandidatski status bi građanima, ali i donosiocima odluka u BiH, probudio optimizam i dodatno učvrstio vjeru u evropsku budućnost - poručio je Izetbegović.

Govoreći o jačanju parlamentarne saradnje u procesu proširenja, Izetbegović je pohvalio ulogu Evropskog parlamenta, te je istaknuo potrebu održavanja i unaprijeđenja saradnje na multilateralnom, ali i na bilateralnom nivou. Saradnjom i ostvarenim rezultatima se, dodao je, uskraćuje prostor za dezinformacije i skepticizam.

Samit je okončan potpisivanjem Zajedničke deklaracije predsjednika parlamenata država zapadnog Balkana sa predsjednikom Evropskog parlamenta, saopćeno je iz PSBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.