open-navfaktor-logo
search
Tribina u Ilijašu
Izetbegović: Dvaput su izgurali SDA iz vlasti, oba puta je to bilo loše po državu i građane
U Kino Sali u Ilijašu održana je tribina Stranke demokratske akcije na temu "Odgovori SDA na aktuelna politička pitanja".
31.08.2022. u 21:03
get url
text

Prisutnima se obratio predsjednik SDA Bakir Izetbegović, koji je istaknuo da je "građane potrebno podsjetiti na činjenice iz prošlosti, odnosno na uspjehe koji su ostvareni pod liderstvom SDA, te zastoje i promašaje u okolnostima kada SDA nije predvodila procese".

- Dva puta su uspjeli da izguraju SDA iz vlasti i oba puta je to bilo jako loše po državu i građane – kazao je Izetbegović.

Izetbegović je kazao da Sarajlije očekuju hrabre poteze, što je zapravo "Vizija urbanog razvoja Kantona Sarajevo 2022 – 2035".

- Imamo Viziju, imamo program, imamo jake liste, imamo rezultate. A imate i slabu "Trojku". To treba narodu objasniti. Oni nisu uspjeli napraviti ništa bitno, a svašta su obećavali. Naročito su bili loši u kadrovskoj politici i oni takvi nisu ni mogli ostvariti rezultat – izjavio je Izetbegović.

Govoreći o pitanju korupcije, Izetbegović je kazao da je ona prisutna u svim segmentima, ali da je nema tamo gdje je najvažnije, u rukovodstvu SDA.

- Moj rahmetli otac je dobio dvije nagrade koje u zbiru iznose skoro milion KM, a zatim i honorare koji zbirno iznose oko pola miliona KM. On je to sve podijelio. Bio je to čovjek koji je umro sa dva odijela i parom cipela. Ja sam njegov sin i sve što imam je ova borba. Neki pričaju o visokim plaćama, a onda ih uzmu. Ja sam u tišini, ne samo u pandemiji nego sve vrijeme, davao dio svoje plaće. Prijavio sam svoju imovinu. Ako išta osim toga ima, poklonit ću je onome ko je pronađe i odustat ću od politike – poručio je Izetbegović.

Podsjetio je Izetbegović na složenost procesa u BiH i više faktora koje utječu na te procese, ali i na činjenicu da SDA, uprkos krizama i blokadama, uspijeva pronaći rješenja za sve izazove.

- Broj zaposlenih je u FBiH porastao za 67.000, a da nije bilo pandemije taj bi broj bio još veći. Kada sam obećao 100.000 radnih mjesta u BiH u deset godina, neki su tu izjavu ismijavali, govorili da je to nemoguće. Činjenice govore da je to ipak moguće i da smo to skoro i ostvarili. Porastao je BDP, porastao je izvoz, imamo pozitivan bilans sa zemljama CEFTA-e, porastao je izvoz namjenske industrije gotovo tri puta, porasle su plaće i penzije. Sve su to činjenice koje se ne mogu osporiti – izjavio je Izetbegović.

Ukazao je Izetbegović na blokade u protekle četiri godine, ali i nasrtaje na ustavnopravni poredak BiH i njen NATO put, koji su zahvaljujući potezima SDA zaustavljeni. Te blokade, dodao je, ipak su rezultirale odlaskom mladih ljudi. Izdvojio je u tom kontekstu krize koje je stvarao SNSD, ali i blokade HDZ-a BiH kojima je ta stranka nastojala utjecati na izmjene Ustava i Izbornog zakona.

- Ne može Bosna biti mirna ako je bilo koji narod u njoj nesretan. Ali morat će se napraviti balansirano rješenje. Neće HDZ sigurno dobiti ništa od onoga što su ranije mogli dobiti, a što su odbijali iako im je išlo u prilog, dok ne prihvate naše zahtjeve – kazao je Izetbegović.

Govoreći o političkim odnosima, Izetbegović je kazao da narod ne voli udruživanje više stranaka protiv jedne, a naročito protiv one koja je temeljna politička snaga bošnjačkog naroda.

- SDA je politički i ideološki monolit, homogena stranka sa jasnom političkom agendom, kadrovima i referencama. Mi se ne bojimo ničega, sve smo prošli, sve smo vidjeli, sve smo prijetnje čuli. Samo takva snaga može nanovo odbraniti sve napade na vrijednosti za koje smo se izborili u proteklom periodu – izjavio je Izetbegović.

Podsjetio je Izetbegović na napade određenih političkih snaga na Islamsku zajednicu BiH i reisu-l-ulemu zbog opisa osobina koje treba posjedovati lider i liderska stranka Bošnjaka.

- Nijednog imena nije spomenuo, ali su oni u toj izjavi prepoznali SDA, a ne sebe. Hvala im na tome – poručio je Izetbegović.

Na tribini su se također obratili potpredsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo Mahir Dević i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.