open-navfaktor-logo
search
Mezarje Kovači
Izetbegović: Evropa se brani u Ukrajini, mi smo u BiH odbranili i odbranit ćemo slobodu
Brojne delegacije nekoliko nivoa vlasti, povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, položile su cvijeće na mezarju Kovači u Sarajevu i mezaru prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića.
01.03.2022. u 10:41
get url
text

Cvijeće su, između ostalih, položili predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović, te zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Komšić je istakao da je prije 30 godina na referendumu donesena odluka o proglašenju nezavisnosti BiH i da su potom uslijedili agresija i velike žrtve položene u temelje ove države.

Svijet više nikada neće biti isti

- Ovog dana se trebamo sjetiti naših drugova, koji leže na ovom mezarju i mezarjima i grobljima širom BiH. Postoji jedna moralna obaveza svih nas, nije to politička već moralna obaveza da se nikada ne smije izdati ova zemlja, niti prepustiti njenim neprijateljima - kazao je Komšić.

Ističući kako se država mora čuvati, Komšić je čestitao svim građanima BiH Dan nezavisnosti i dodao da trebaju biti ponosni na nju.

- Ovih dana ponavljam koliko je važno imati državu. Čuvajmo je kao što smo je čuvali i onda - potcrtao je Komšić.

U osvrtu na aktuelni trenutak i izazove s kojima se BiH suočava, Komšić je kazao kako se cijeli svijet u međuvremenu promijenio te da sve što se dešava, uključujući i invaziju na Ukrajinu, govori o tome da svijet više nikada neće biti isti.

- Nesigurnost se uvukla na cijeli evropski kontinent i sve to nas opominje da budemo oprezni, da pazimo te da moramo čuvati zemlju - kazao je, prisjećajući se gorkog iskustva kroz koje su građani BiH prošli tokom agresije.

Sloboda je najbitnija za narod i državu

Poručio je, također, kako nas na tom putu ništa ne smije pokolebati te da spremnost za čuvanje domovine ničim ne smije biti dovedena u pitanje.

- Čestitam 30 godina slobode. Sloboda je najbitnija stvar za jedan narod i državu. Odbranili smo slobodu, i odbranit ćemo slobodu uprkos političkim problemima koje imamo. BiH jeste stabilna i sigurna zemlja - poručio je Bakir Izetbegović.

Upitan da prokomentira rat u Ukrajini, Izetbegović je kazao da će upravo to "probuditi Evropu, civilizirani svijet".

- Onaj bolji dio čovječanstva se diže na razne načine i podupire i pomaže Davidu u borbi protiv Golijata. Evropa se brani u Ukrajini, na izvjestan način se brani i stabilnost Balkana u Ukrajini. Mislim da će to biti uredu. A ono što mi možemo garantovati ovdje jeste da se sačuva stabilnost, sigurnost, ali na prvom mjestu sloboda i nezavisnost ove zemlje.

Zapad je shvatio da se mora braniti, Evropa je shvatila da ne može biti samo zbir zemalja, da mora biti unija. Da se mora ujediniti i braniti se od ovoga što sada gledamo u Ukrajini. Mislim da su svi zaprepašteni spremnošću da se na onakav način krene na invaziju na Ukrajinu. I da to otvara sve moguće scenarije. Bolji dio čovječanstva je stao na stranu Ukrajine. Ukrajinci imaju jake i hrabre vođe koji su spremni da ostave život, onako kako smo mi bili spremni ovdje u Sarajevu da položimo živote braneći slobodu. I na kraju će se odbraniti, a mislim da će odbraniti i nas tom svojom spremnošću na borbu - poručio je Izetbegović.

Šefik Džaferović konstatovao je da BiH "ne može podnijeti više nikakve ni teritorijalne ni etničke podjele".

{$galerijaFotografija}

- Kada je u pitanju odnos BiH spram ruske agresije, stvari su jednostavne. Mi imamo zakone, strategije, odluke institucija, ako te odluke kažu da se poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, da se pridružujemo sankcijama civiliziranog svijeta, onda je to tako. Dodik ima drugačije mišljenje i to je njegov problem. To je njegovo mišljenje, a ako želi da da testira to mišljenje, želi da promijeni odluke institucija BiH, treba to da iznese u parlamentu, ali naravno ne može proći jer ovo su civilizirani stavovi koje BiH ima kao svoje zvanične stavove.

Šta je on dogovarao s Putinom, to ne zna niko, to znaju samo oni, ali ukoliko je to nešto što je usmjereno protiv BiH, onda je moja poruka da je uzaludno. Ako je to usmjereno protiv BiH, neka se okane od toga čim prije. Cijeli svijet se ujedinio sada kada je u pitanju Ukrajina. Vidite kako civilizirani svijet reagira. Ovo vam je borba dobra i zla. Zlo ne može pobijediti. Civilizirani svijet mora pobijediti, to je jednostavno tako, u protivnom je nestanak svijeta. Mi smo u BiH odlučni da branimo suverenitet, teritorijalni integritet BiH i vrijednosti civiliziranog svijeta. BiH je odlučna da brani ravnopravnost svih ljudi na cijeloj njenoj teritoriji, svih naroda i njenih građana bez obzira na to gdje ko živio - poručio je Džaferović. 

_DSC9541.JPG
1 od 11
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.