open-navfaktor-logo
search
Nakon presude
Izetbegović: Godine presuđene Simatoviću i Stanišiću vrijeđaju žrtve
Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kazao je danas u Sarajevu da presudu Franku Simatoviću i Jovici Stanišiću potrebno dobro pročitati.
01.07.2021. u 16:10
get url
text

- Ona je u principu dobra jer je konstatirala da je postojao udruženi zločinački poduhvat u odnosu na BiH od strane Srbije - istakao je Izetbegović.

Dodao je da je Slobodan Milošević umro i da to njemu nije moglo biti presuđeno, ali je presuđeno dvojici koji su vodili obavještajnu službu Srbije.

- Nije moguće biti "malo kriv" za užasne ratne zločine i broj godina na koje su osuđeni vrijeđa inteligenciju i žrtve onoga što se dešavalo u Bosni i Hercegovini - naglasio je Izetbegović.

Sud u Hagu osudio je jučer na po 12 godina zatvora nekadašnje čelnike Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovicu Stanišića i Franka Simatovića Frenkija u ponovljenom postupku za ratne zločine nad Hrvatima i Bošnjacima od 1991. do 1995. godine.

Međunarodni rezidualni mehanizam za kaznene sudove (MICT), nasljednik Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije (ICTY), izrekao je prvostepenu presudu u ponovljenom suđenju jer je prva, kojom su 2013. godine bili oslobođeni svih optužbi, ukinuta po žalbi tužitelja. Novi proces počeo je 2017. godine.

Stanišić (71) i Simatović (71) optuženi su za progon, ubistva, prisilno premještanje i deportaciju Hrvata i Bošnjaka od 1991. do 1995. Stanišića, bivšeg načelnika SDB-a i glavnog operativca Simatovića četiri tačke optužnice teretile su za zločine protiv čovječnosti, a jedna za kršenje zakona i običaja ratovanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.