open-navfaktor-logo
search
Pojasnio zaključke
Izetbegović: Inzko je olakšao život srpskom narodu, Gordana Tadić je radila vrlo opasnu stvar
Svih 18 zaključaka koje je danas donijelo Predsjedništvo SDA je veoma važno, kazao je nakon sjednice Predsjedništva lider SDA Bakir Izetbegović.
02.08.2021. u 18:48
get url
text

Na pitanje o čemu je bilo riječi na današnjoj sjednici kazao je:

- Prije svega o odlukama visokog predstavnika i odlukama u NSRS-u. Imamo i novog visokog predstavnika Schmidta, očitovali smo se i o regionalnoj ekonomskoj saradnji, malom Schengenu, zatim o izmjenama eventualnim Izbornog zakona, o smjenama u bh. Tužilaštvu, o odluci Ustavnog suda povodom izgradnje elektrana na Drini, o završetku i spajanju Pelješkog mosta. Bilo je riječi o zakonima koji su uvojeni u federalnom Parlamentu, osobito o zakonu o raspodjeli prihoda, o konačnom pristizanju dovoljnog broja vakcina da bi se krenulo u masovnu vakcinaciju, te o unutarnjim odnosima u SDA.

VEZANI TEKST - O imenovanju Schmidta, Izbornom zakonu, smjeni Gordane Tadić... Ovo su zaključci Predsjedništva SDA

Upitan da prokomentira poruke koje je uputio Schmidt, koji se zahvalio Valentinu Inzku zbog izmjena krivičnog zakona, dok s druge strane član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i danas ponavlja da nema saradnje s visokim predstavnikom, Izetbegović je kazao da "to nas vodi u jednu situaciju koja je bila neizbježna".

- Mogli smo još odlagati, mislim da je bolje da se desila prije i da se desila na ovoj temi na kojoj se desila - na negiranju genocida i nagrađivanju presuđenih ratnih zločinaca - kazao je Izetbegović.

Kazao je da Dodik već više od deceniju dopušta sebi ono što zakon brani, dok drugima uskraćuje ono što im zakon garantuje.

- Dakle, mislim da prije ili kasnije snage BiH i međunarodne snage su morale da omjere snage sa politikama koje oličava Milorad Dodik. Ne mislim da te politike mogu nadjačati Dejtonski mirovni sporazum, nadjačati Bosnu i Hercegovinu, dovesti u pitanje njen teritorijalni integritet, dakle nadjačati međunarodnu zajednicu i sva ulaganja koja su u ovu zemlju uložile SAD i evropske zemlje - kazao je Izetbegović.

Upitan kome zaista smeta Zakon o zabrani negiranja genocida, Izetbegović je kazao da časnim ljudima u srpskom korpusu sasvim sigurno ne smeta, te da smatra da im je Valentin Inzko olakšao život.

- Nije bilo snage kod političara u RS-u da sami izvade taj trn iz noge, i Inzko im je na ovaj način pomogao, prije svega srpskom narodu u Bosni i Hercegovini da skinu tu kolektivnu hipoteku sa svojih leđa. Stvar genocida i ratnih zločina je stvar pojedinaca, bez obzira koliko ih je bilo na ma kojoj strani i to treba skinuti sa vrata kompletnom srpskom narodu u BiH. Mene čudi da političari u RS-u to ne shvataju i da nisu to dočekali sa olakšanjem. Mislim da će jedno vrijeme trajati ovo odmjeravanje snaga, ali da će na kraju se završiti stvar na način da se prihvate civilizacijske vrijednosti, da olakšamo i sebi i drugima u ovoj zemlji i da se krene ka stabilizaciji prilika, reformi, boljeg života u BiH, izvjesnije budućnosti za mlade generacije i svega onoga što uporno ponavljamo.

Izetbegović je najavio apelaciju Ustavnom sudu BiH, ukoliko zakon o odbacivanju Inzkove odluke, kao i zakon o vrijeđanju RS-a, budu usvojeni u ovom entitetu.

- Naravno da entitet ne može nametati državi ništa, kao što ni općina ne može kantonu. Ići ćemo u tom smjeru da se obratimo ustavnom sudu i entiteta i državnom i mislim da će ovaj zakon pasti - istaknuo je.

Osvrnuo se i na smjenu Gordane Tadić sa mjesta glavne tužiteljice.

- Mislim da je radila vrlo opasnu stvar kroz procesuiranje isključivo generala ARBiH. Pogledajte kakav je intenzitet optužnica bio protiv njih, mislim da je bio cilj izmijeniti karakter rata, procesuirati iz svakog korpusa nekoga i na taj način izjednačiti strane, a iz toga bi se onda izvlačila politička pozicioniranja - kazao je Izetbegović, te dodao da niko zbog kriminala nije bio procesuiran osim Bošnjaka.

Dodao je da su Hrvati i Srbi u BiH jednostavno bili amnestirani, te spomenuo afere "Ikona", "Dva papka", "Potkivanje", aferu sa 200.000 eura na granici pronađenih u tašni Milorada Dodika, aferu "Bobar banka", antiustavni referendum...

- Sve je to amnestirano. Progonjeni su isključivo Bošnjaci i to iz SDA. Dakle, pokušala se predstaviti korumpiranom stranka koja je kičma otpora u BiH - kazao je Izetbegović.

Poslušajte njegovo kompletno obraćanje.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.