open-navfaktor-logo
search
Predsjednik SDA
Izetbegović: Ja sam u ovu bitku izašao principijelno, nisam se kukavički povukao
Danas je održana sjednica Predsjedništva Stranke demokratske akcije.
09.10.2022. u 17:45
get url
text

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović ocijenio je da je izborni rezultat koji je postigla SDA najbolji u posljednje dvije decenije.

- SDA je ubjedljivi pobjednik i imat će najviše mandata na svim niovima vlasti što je izuzetan uspjeh. Predsjedništvo SDA smatra da razgovore treba da vode pobjednici izbora i u tom smislu su formirani timovi koji će krenuti s tom vrstom pregovora - rekao je predsjednik SDA.

Osvrnuo se i na izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

- Imamo stare vitalno važne presude Evropskog suda za ljudska prava i presudu Ustavnog suda BiH po apelaciji Komšić koje je visoki predstavnik ignorisao. Imamo stare poznate diskriminacije i aparthejd koji žive Bošnjaci i Hrvati u Republici Srpskoj koje je visoki predstavnik ignorisao i fokusirao se samo na ono što je traženo apelacijom Ljubić. Ovom odlukom se izašlo u susret isključivo zahtjevima HDZ-a omogućivši im da budu nezaobilazan faktor u formiranju vlasti - kaže Izetbegović.

Istakao je da će tražiti od visokog predstavnika da tretira "decenijama prisutne probleme i da ih ne preskače".

Osvrnuo se na pregovore i mogući susret sa Draganom Čovićem.

- Pregovori tek treba da krenu, još uvijek nemamo finalne rezultate. Mi smo otvoreni za sve. Treba napraviti jake i stabilne vlade sa jakom podrškom u parlamentima. Ja još nisam dobio poziv od Čovića i još uvijek su to kontakti na nivou sekretara stranaka. Vrlo rado ću se sastati s njim - rekao je Izetbegović.

- Kada uzmete dva bloka, 11-torku i SDA, јa sam dobio 40 posto i popravio rezultat u odnosu na sve dosadašnje cikluse. Zaostajem za SDA 10 do 12 posto. Tačno toliko zaostaje i Bećirović za 11-torkom. O nekoj bitnoj razlici i nepodršci prema meni nema govora. Ja sam dobio niz čestitki na tome što smo imali dobru kampanju koja je pomogla da dobijemo ovako čudesan rezultat. Ja ne mogu da nadjačam 11 ljudi. Ja sam izašao u ovu bitku principijelno, nisam se kukavički povukao - rekao je Izetbegović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.