open-navfaktor-logo
search
Vranić opstruira
Izetbegović: Na edukaciju specijalista potrošeno milion KM, Vranić neće da ih zaposli
Zastupnica Sebija Izetbegović na današnjoj sjednici Skupštine Kantna Sarajevo ponovo je tražila od Vlade KS i resornog ministra Harisa Vranića da Kkliničkom centru Univerziteta u Sarajevu omogući upošljavanje novih mladih kadova. 
29.03.2023. u 16:13
get url
text

U ovom trenutku 24 mlada doktora i doktorice u KCUS-u čekaju da se Vlada KS i resorno ministarstvo smiluju da im daju rješenje o stalnom radnom odnosu, pojasnila je Izetbegović, koja je i direktorica KCUS-a.

-Ministar Vranić odgovorio je na neka pitanja koja mu nisam postavila ja. Pretpostavljam da će se kolegice koje su pitale također referisati. Pretpostavljam da su nezadovoljne odgovorom. Ja ću radi istine kazati da u ovom trenutku KCUS ima 24 mladih specijalista, doktorica i doktora koji su položili specijalističke ispite. Oni su po Strateškom planu dobili specijalizacije sa saglasnosti federalnog ministarstva zdravstva. Međutim, kantonalna vlada i resorni ministar Vranić ne žele da daju saglasnost da ti ljudi dobiju plaću i da budu stalno zaposleni KCUS-a uz prkos činjenici što smo mi njih primili strateški, kao deficitarne specijalizacije i što je na njihove edukacije potrošeno sad već milion KM - rekla je Izetbegović.

Navodi kako je komentarisala izjavu ministra Vranića koji je rekao "sve ono što mi koji se bavimo zdravstvom već odavno znamo".

- Dakle, on je pokušao da objasni nešto što ne odogovara istini. Kazao je da će se sad deficitarne specijalizacije raspisivati prema zahtjevu Zavoda za javno zdravstvo. Istina je sljedeća: uvijek su se specijalizacije određivale prema zahtjevima Zavoda za javno zdravstvo jer prati vrste oboljevanja, stepen oboljevanja građanstva i na osnovu toga piše potrebe za razvoj specijalizacije - pojašnjava Izetbegović.

Kako je istakla, u ovom trenutku KCUS imam 12 zahtjeva i četiri urgencije prema Vladi KS i prema resornom ministarstvu.

- Ni na jedno od tih zahtjeva nismo dobili adekvatan odgovor. Sve ove mlade specijaliste čeka ili zapadna Evropa ili napuštanje KCUS-a na bilo koji drugi način jer ih mi sve vrijeme držimo na određeno - navela je ona.

Potom je postavila nekoliko pitanja: 

- Kako je moguće da u budžetu četiri miliona KM kantonalno ministarstvo zdravstva uzima sebi za pravo uzeti za deficitarne specijalizacije ako nisu spremni platiti ljude koji su strateški dobili te deficitarne specijalizacije i uspješno su ih završili? Da li je to razlog i uvod u ove ogromne cifre koje slijede u mojim komentarima kada se bude govorilo o ovom finansijskom planu Zavoda zdravstvenog osiguranja KS gdje ćemo mi trebati ponovo davati novce uposlenicima javnih zdravtvenih ustanova koji rade privatno, pa će se praviti vještačke liste čekanja, odnosno uposlenici u javnim zdravstvenim ustanovama neće raditi svoj posao u radno vrijeme. Nego će te pacijente, zbog velikih lista čekanja, slati sebi privatno. Pa ćemo dva puta plaćati iste usluge.

Naglasila je kako je sve što je rekla istina te da je apsolutno provjeriva.

- U ovom trenutku 24 mlada doktora i doktorice u KCUS-u čekaju da se Vlada KS i resorno ministarstvo smiluju da im daju rješenje o stalnom radnom odnosu, odnosno da budu finansirani kao i svi ostali stalni uposlenici. Osim toga KCUS u ovom trenutku ima 161 osobu onih koji su ili umrli ili otišli u penziju ili prema nekom od invalidnih rješenja napustili radni odnos. Nikada u svim mojim urgencijama ili zahtjevima Vlada KS nije odgovorila. Još uvijek nam šalju dogovor u jednom faksanom papiru koji potpisuje nekadašnji premijer Edin Forto. Još uvijek dobijamo moratorij čiji potpisnik je Forto koji više nije premijer KS - zaključila je Izetbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.