open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo SDA
Izetbegović: Na naplatu dolazi postavljanje loših kadrova u FBiH, nećemo podržati smjenu Heleza jer cijelo VM treba otići...
Loši su rezultati rada vlasti na federalnom i državnom nivou u proteklih godinu dana, od konstituiranja zastupničkih domova Parlamenta FBiH i Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, poruka je koja upućena tokom sjednice Predsjedništva SDA.
01.12.2023. u 17:32
get url
text

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, kazao je da je Zastupnički dom Parlamenta FBiH za godinu imao sedam redovnih sjednica, a dvije nisu ni završene, te da je na njima usvojeno manje zakona nego na dvije sjednice prošlog saziva. Istakao je da ni Vlada ni Parlament FBiH nemaju usvojene programe rada pa se ne može precizno valorizirati, ali da se vidi da se ništa ne dešava.

- U FBiH se bilježi pad izvoza, industrijske proizvodnje i potrošnje, najavljeno je povećanje cijena električne energije, što će biti generator svih drugih poskupljenja. Svjedočimo zatvaranju pogona. To je tek početak - istakao je Izetbegović.

Kada je riječ o nivou države, kazao je da je nefikasan i Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, gdje imaju šta komentirati jer je Vijeće ministara BiH predvidjelo za ovu godinu usvajanje 50 zakona, a usvojeno je pet.

Izetbegović je rekao i da je jedan od zaključaka sjednice Predsjedništva SDA taj da će tražiti da nadležne institucije istraže tvrdnje SNSD-a i SDP-a o navodnoj radikalizaciji i postojanju kampova u oba entiteta, kao i da je posebno potrebna istraga o tvrdnji ministra odbrane BiH Zukana Heleza o postojanju ruskih paravojnih kampova u RS-u. Naglasio je da je sigurnosni sektor "Trojka" prepustila SNSD-u, te da se promptno reagiralo na tvrdnje Heleza, a ne i na tvrdnje čelnika SNSD-a.

Izetbegović je naglasio i da SDA neće podržati smjenu Heleza koju traži SNSD jer je deplasirano glasanje samo o smjeni ministra odbrane BiH.

- Smjenu zaslužuje cijelo Vijeće ministara BiH - dodao je. 

Izetbegović je naglasio da smo prije mjesec dobili mišljenje Evropske komisije, a nakon toga vlasti nisu učinile ništa na ispunjavanju uvjeta za otvaranje pregovora o pristupanju Evropskoj uniji, iako je čak snižen prag zahtjeva.

Najavio je da će Klub zastupnika SDA u bh. Parlamentu uputiti prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH koji će se odnositi na transparentnost izbornog procesa i integritet izbora.

Lošim je ocijenio rad "nametnute Vlade FBiH koja se osam mjeseci bavi smjenama". Istakao je da se izlazi u susret HDZ-u, prepuštaju se bitni sektori, postavljaju nekompetentni ljudi iz "Trojke", a kao primjer je naveo upravu Razvojne banke FBiH, ali i to što je vođenje Elektroprivrede BiH prepušteno bivšem direktoru lokalnog komunalnog preduzeća, što ovih dana dolazi na naplatu kroz najavu poskupljenja struje.

{$galerijaFotografija}

O radu parlamenata govorili su i šefovi klubova SDA. 

Šerif Špago, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA, podsjetio je da su u rukovodstvo oba doma bh. Parlamenta imenovane osobe s crne liste, a kazao je i da je prvi put od formiranja Vijeća ministara BiH narušen nacionalni balans i prekršen zakon s obzirom na to da su od 20 pozicija Bošnjaci na samo pet. Špago je naglasio da je ova vlast funkcionerima povećala plaće za oko 600 KM, a oborila prijedloge zakona koje su uputili SDA i Predsjedništvo BiH da se ograniči rast plaća državnim funkcionerima.

Istakao je da je za godinu održano 13 redovnih i osam hitnih sjednica Zastupničkog doma čiji su dnevni redovi popunjavani uglavnom informacijama, zastupničkim pitanjima.

Mirsad Zaimović, predsjednik Kluba SDA u Parlamentu FBiH, istakao je da je za godinu u nekoliko navrata mijenjana većina u Zastupničkom domu na sumnjiv način i da su nezavisni zastupnici preko noći mijenjali dresove. Kazao je da je dosad trebalo biti održano 11 sjednica, a tek su imali sedmu, te da je opozicija na dvije sjednice spašavala dnevni red kako bi bili usvojeni važni zakoni. 

0J4A8905.JPG
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.