open-navfaktor-logo
search
Važne odluke
Izetbegović: Nadam se da ćemo u budućnosti sami napraviti zemlju kojoj ne treba visoki predstavnik
Nadam se da ćemo u budućnosti biti pametniji i da ćemo sami postupno napraviti zemlju kojoj ne treba visoki predstavnik, poručio je danas u Sarajevu predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović, komentarišući bojkot institucija od zastupnika iz RS-a.
27.07.2021. u 12:39
get url
text

Za danas zakazana 23. sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine otkazana je zbog izostanka zastupnika iz manjeg bh. entiteta RS-a, a riječ je o bojkotu koji su predstavnici stranaka iz RS-a najavili jučer na sastanku održanom povodom nedavne odluke visokog predstavnika Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida u Srebrenici.

Izetbegović je kazao novinarima kako će vjerovatno iz istih razloga biti otkazana i 20. sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koja je zakazana za 29. juli.

- Moramo s vremena na vrijeme imati krize. Ove vrlo važne, po meni vrlo pozitivne odluke su morale izazvati neke reakcije. Mislim da ne trebamo dolijevati ulje na vatru, trebamo pustiti da se stvari smire - rekao je Izetbegović.

On je kazao kako će visoki predstavnik ostati, bonske ovlasti će ostati, a institucije ponovo proraditi, što prije, to bolje.

- Nadam se da ćemo u budućnosti nakon svih iskustava, raznovrsnih, u proteklim decenijama, svi biti pametniji, odmjereniji, jedni druge razumjeti, uraditi neke stvari sami, ne čekati da se one nameću, postupno napraviti zemlju kojoj ne treba visoki predstavnik, doći u situaciju da možemo sami, odgovorno i valjano voditi ovu zemlju - rekao je Izetbegović.

Na pitanje novinara da li je razgovarao sa članom Predsjedništva BiH i liderom SNSD-a Miloradom Dodikom, Izetbegović je odgovorio negativno. Upitan i kako komentariše šutnju lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića na aktuelnu situaciju, poručio je kako to treba pitati njega.

Predstavnici iz RS-a su na jučerašnjem sastanku predstavnika parlamentarnih stranaka sa sjedištem u RS-u odlučili da neće učestvovati u donošenju odluka u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, koristeći svoje ovlasti, donio je dopunu Krivičnog zakona BiH, kojom je uveo zabranu negiranja genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina utvrđenih pravosnažnim presudama nadležnih međunarodnih i domaćeg suda i kazne za počinioce.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.