open-navfaktor-logo
search
Uz Schmidta je civiliziran svijet
Izetbegović: Nadamo se da će u RS-u odustati od blokada, negiranja zločina, prije smjena o kojima se govori
Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) će na sjednici, koja je počela u Sarajevu, razgovarati o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, obilježenoj odlukama sada već bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka i reakcijama u Republici Srpskoj.
02.08.2021. u 15:53
get url
text

Kazao je to novinarima prije početka sjednice predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović.

Dodao je da će biti razmatrana i određena unutarstranačka pitanja, "uvođenje nekih povjereništava, dovršetak procesa rekonstukcija kantonalnih odbora".

- Mislim da u prvih mjesec dana neće ništa biti posebno, a onda će ovakvom politikom političari u RS-u da dovedu do toga da se sudare sa institucijama BiH, sa međunarodnom zajednicom, PIC-om, OHR-om. Nadamo se da će odustati prije nego dođe do smjena o kojima se govori - kazao je Izetbegović na pitanje novinara šta će promijeniti dolazak novog visokog predstavnika Christiana Schmidta, te dodao:

- U BiH mora biti mir, stabilnost, ne mogu se negirati zločini, genocid niti se suprostavljati presudama Haškog tribunala, ovo je civilizirana zemlja. Nadam se da će nakon augusta to svi shvatiti i da ćemo krenuti putem stabilizacije i mira.

{$galerijaFotografija}

Jedno od pitanja je bilo i o tome kakav utisak na prvo upoznavanje ostavlja Schmidt, na šta je kazao:

- Gospodin Schmidt je političar koji ima ogromno iskustvo i ne možemo govoriti o tome kako izgleda i kakav utisak ostavlja, zna se tačno ko je i šta je gospodin Schmidt. Jedan odlučan i uspješan njemački političar koji iza sebe ima civiliziran svijet, zemlje PIC-a, OHR - kazao je Izetbegović.

20210802151538_IMG_2076_edit_32003702139907.jpg
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.