open-navfaktor-logo
search
KCUS
Izetbegović najavila početak vakcinacije: Sve je spremno, ako treba radit ćemo i 48 sati
Prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, kazala je kako je ustanova na čijem je čelu spremna za vakcinaciju.
10.01.2021. u 14:31
get url
text

Već su pripremljeni spiskovi timova i osoblja za vakcinisanje, kao i spiskovi osoblja koje će biti vakcinisano.

Poznato je odranije da su uposlenici KCUS-a pružali maksimum u zbrinjavanju od virusa, zbog čega ne iznenađuju najave generalne direktorice da vakcinaciju mogu uraditi takvom brzinom da skladištenje sigurno neće biti potrebno.

- Kako bi potrošili sve doze vakcine u propisanom vremenu radit ćemo s puno većim brojem ljudi, znatno brže. Pripremljene su i ekipe koje će se pobrinuti ukoliko dođe do neželjenih reakcija – kazala je dr. Izetbegović za Hayat.ba.

Istaknula je kako su spremni pomoći i u vakcinaciji građanstva iako to nije u opisu obaveza KCUS-a.

- Ovo je jako važna imunizacija kako bi se svi što prije vratili normalnom životu. Zbog toga KCUS želi pomoći i stanovništvu i Zavodu za javno zdravstvo. Svi uposlenici KCUS-a medicinske struke bit će organizovani tako da redovan posao i pacijenti ne trpe, a da pomognemo u vakcinaciji stanovništva – dodala je Izetbegović.

Dodala je kako će biti angažirani koliko god treba jer im je zdravlje stanovništva na prvom mjestu.

- Mi smo naučeni da radimo 24 sata, a nekada smo radili i po 48 sati. To znači da smo spremni na sve varijante da se imunizacija stanovništva provede što efikasnije i brže. Naravno, bit ćemo spremni i za eventualne iznimne događaje kod mogućih alergijskih reakcija koje su opisane. Svi uposlenici koji pristupe vakcinaciji trebat će imati pisani pristanak, a mi smo to pripremili. Spiskove smo uspostavili. Bit će još prijavljenih. Uposlenici su se izjasnili kratko o eventualnim alergijskim reakcijama, a svi znaju koje dijagnoze i zdravstvena stanja nisu pogodna za primjenu vakcine – kazala je generalna direktorica KCUS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.