open-navfaktor-logo
search
Sačuvati autoritet OHR-a
Izetbegović: Ne bih preporučio Schmidtu vaninstitucionalne sastanke s Dodikom
Predsjednik Stranke demokratske akcije i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović prokomentirao je danas namjere Milorada Dodika da će se sa novim visokim predstavnikom Christianom Schmidtom sastati vaninstitucionalno, odnosno kao sa bivšim zastupnikom i ministrom za poljoprivredu Njemačke.
06.08.2021. u 12:40
get url
text

Izetbegović je poručio da će novom visokom predstavniku trebati črvsti živci na početku mandata "dok se sve ne namjesti i ne dođe na svoje mjesto", te se osvrnuo na Dodikove najave da će se sa Schmidtom sastati na Jahorini.

- O tome će odlučiti gospodin Schmidt, ja mu ne bih preporučio da od starta prihvati takav odnos. OHR ima svoju poziciju, jasno je definisano Dejtonskim mirovnim sporazumom i novi visoki predstavnik ne treba dopustiti da se taj autoritet dovodi u pitanje - kazao je danas Izetbegović. 

Podsjetimo, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ipak je otvorio mogućnost da će se sastati sa novim visokim predstavnikom.

Kazao je kako Schmidta ne priznaje kao visokog predstavnika jer smatra da nije izabran u skladu sa procedurama u Vijeću sigurnosti UN-a, te da bi se s njim sastao isključivo kao sa bišvim ministrom i zastupnikom. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.