open-navfaktor-logo
search
Lider SDA
Izetbegović: Ne može se udariti na mirovni sporazum, a da se ne ošteti mir; Dodikove najave nisu provodive
Rukovodstvo Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Nikola Špirić razgovarali su danas, kako su kazali, na radnoj kafi.
13.10.2021. u 12:42
get url
text

Predsjednik Stranke demokratske akcije i predsjedavajući Doma naroda Bakir Izetbegović izrazio je nadu da će doći do sazrijevanja u srpskom korpusu, a u vezi s političkim tenzijama i blokadom institucija BiH. 

- Vidjeli smo reakciju opozicije u RS-u koja je rekla da neće pratiti neke oštrije politike. To je politika kojoj svjedočimo već 15 godina i koja je kumovala lošem stanju u zemlji, te odlasku mladih iz Bosne i Hercegovine - kazao je Izetbegović.

O najavama Milorada Dodika o "osamostaljenju Republike Srpske unutar Bosne i Hercegovine", Izetbegović smatra je to neprovodivo.

- To će biti oboreno odlukama Ustavnog suda i OHR-a. Bez potrebe ulazimo u situacije koje rastjeruju mlade i investitore iz naše zemlje - kazao je.

Povodom najave njegove posjete Banjoj Luci, Izetbegović kaže da je povod za to i položaj povratnika u RS-u, ali i trenutno stanje i najave koje dolaze iz tog entiteta.

- Ovo je do sad najdirektniji udar na Dejtonski mirovni sporazum. Ne možete udariti na mirovni sporazum, a da ne oštetite mir - dodaje Izetbegović.

Istakao je da je raspoložen za razgovor, ali da nije za to da to bude samo u krugu trojice, odnosno njega, Čovića i Dodika.

- Neke stvari se ponekad pogrešno shvataju, te oni misle da mi neke stvari radimo namjerno na štetu RS-a. Mi nemamo namjeru kočiti investicije u RS-u, samo se tu ne smije zaobići država jer je i RS dio Bosne i Hercegovine - kazao je.

Kaže da je spreman sastati se i razgovarati i sa Miloradom Dodikom, ali da se to neće dogoditi prilikom njegove posjete u Banjoj Luci u petak.

Nikola Špirić ovaj razgovor je ocijenio kao iskren i otvoren.

- Stav je da se o svim otvorenim pitanjima razgovara bez posrednika. Uvijek iščekuje da neko nešto nametne i to je Božija kazna za Bosnu i Hercegovinu. Već duže vrijeme iz RS-a stižu zahtjevi za razgovor i to je bila igra "gluhih telefona". Ako nema razgovora, onda nema ni dogovora - kazao je Špirić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.