open-navfaktor-logo
search
Obraćanje nakon Kolegija
Izetbegović: Nikome se dlaka ne cijepa na četvero kao SDA-u, Efendić će snositi političku odgovornost
Lider SDA Bakir Izetbegović kazao je nakon danas održane sjednice Kolegija da će Etički odbor ove stranke postupati kao komisija, te ispitati odgovornost svih aktera vezanih  za objavljivanje snimka razgovora u kojem su učestvovali Asim Sarajlić, potpredsjednik SDA u ostavci, kantonalni zastupnik Sabahudin Delalić, Muhamed Šehović i "delegat" , te izvještaj dostaviti stranačkom Predsjedništvu. 
03.03.2020. u 18:57
get url
text

- Gospodin Sarajlić je čovjek koji je branio BiH,  dva puta je teško ranjen,  dakle ne treba to izgubiti iz vida u ovom momentu kada je napravio ovakvu grešku, za koju će snositi posljedice, tako da on ima svoje pravo da bude u tijelu u koje ga je narod izabrao. (Dom naroda BiH). Kada je riječ o izboru gradonačelnika Sarajeva i direktoru OSA-e, ja nemam pouzdane podatke tome, onaj ko je te stvari izjavljivao možda vam može reći više o tome, ja ne mogu da spekuliram i pričam o tim stvarima - kazao je Izetbegović.

Prvi čovjek SDA je kazao da u jednoj velikoj stranci koja ima jako puno kadrova, zauzima jako puno pozicija i traje već tri decenije  desit će se i neke stvari, samo se nikome dlaka ne cijepa na četvero kao SDA-u. 

- Imate predsjednike stranaka, ljude koji sjede u kolegijima, Parlamentarnim skupštinama, koji su na crnim listama, dešavalo se da predsjednike kantonalnih organizacija USK koji su iz SDP policija hapsi u potkošulji, pa nije bio ovakav napada kao na SDA. Neki su ljudi uradili stvari koje nisu trebali, odgovarat će pred Tužilaštvom,  pred sudom i partijski unutar SDA. Među hiljadama kadrova dešavaju se i ovakve stvari - dodao je.

O eventualnim sankcijama za  načelnika Novog Grada Semira Efendića, koji je objavio sporni audiosnimak Izetbegović je rekao: 

- Ne mislim da će doći do njegove smjene, ali da će snositi političku odgovornost, hoće. Trebao je ovakvu stvar da prvo prijavi nadležnim državnim organima, a onda i Predsjedništvu stranke, tako da se zaustavi proces na vrijeme, da ide prema nama i nadležnim organima, a ne da ide u javnost, to je, između ostalog, protuzakonito -kazao je Izetbegović i poručio:

- I BiH i SDA imaju ozbiljnijih pitanja od neke greške kadra. Imamo blokadu institucija. Napad na institucije Bosne i Hercegovine. Ne mislim da nešto posebno možemo postići po pitanju Izbornog zakona, ali SDA i HDZ BiH trebaju redovno da se sastaju. 

Na novinarski upit da li ima li klanova unutar stranke, Izetbegović je  odgovorio kroz šalu:

- Ja mislim da nema. Je li tako, Denise – pitao je Izetbegović stranačkog kolegu okrećući se prema Zvizdiću. 

- Koji klanovi, "gatački" i "poljinski", je li? Ovaj "gatački klan“, upravo je nekog kajmaka iz Gacka donio, možda je previše kaloričan i daje snagu – kazao je kroz smijeh Izetbegović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.