open-navfaktor-logo
search
Kršenje normi
Izetbegović: Nikšić i Vlada nezakonito i protivno Statutu KCUS-a smijenili Upravni i Nadzorni odbor, slijede tužbe
Prof. dr. Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo, oglasila se sinoć nakon što je Vlada Federacije BiH jučer smijenila Upravni i Nadzorni odbor ovog zdravstvenog centra.
05.10.2023. u 07:47
get url
text

Izetbegović je istakla "kako je smjena provedena nezakonito i protivno Statutu KCUS-a".

 VEZANI TEKST - Vlada FBiH smijenila Upravni i Nadzorni odbor KCUS-a, umjesto resornog ministra, prijedlog dao Nikšić

- Nametnuti federalni premijer Nermin Nikšić i njegova Vlada su danas (jučer, op. a.) nezakonito i protivno Statutu Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo smijenili članove Upravnog i Nadzornog odbora. Nestrpljiv da ispoštuje zakonske procedure - po staroj SDP-ovskoj mantri "znamo da nije po zakonu, ali nama se žuri" - nametnuti premijer, kršeći sve pravne norme, na silu želi da instalira podobne kadrove u UO i NO KCUS-a - navodi Izetbegović.

Dodaje da "premijer, koji je od građana dobio manje od 6.000 glasova, koji nije mogao osvojiti čak ni kompenzacijski mandat, nametnut je suspenzijom Ustava na jedan dan".

 VEZANI TEKST - Lejla Brčić nakon smjene u UO KCUS-a prozvala Fortu i rukovodtvo NS-a: Pogazile su se brojne crvene linije

- Takav premijer sada, u žurbi da imenuje podobne kadrove, suspenduje zakone i Statut najveće i najuspješnije zdravstvene ustanove u BiH. Nezakonito postupanje će sasvim sigurno dovesti do tužbi smijenjenih članova UO i NO, što su neki od njih već i najavili. Uz sve ovo, nametnuti premijer Nikšić je danas praktično suspendovao i ministra zdravstva Nediljka Rimca. Ministar Rimac je jedini ovlašten da uz adekvatna i opravdana pojašnjenja, zatraži prijevremenu smjenu Upravnog i Nadzornog odbora KCUS-a. Međutim, to pravo mu je oduzeo nametnuti premijer, koji je sam sebi dodijelio ulogu i ministra zdravstva. Nadam se da će gospodin Rimac zaštititi vlastiti dignitet, i kao dugogodišnjeg uspješnog hirurga i kao ministra zdavstva, ali i dignitet najveće i najuspješnije zdravstvene ustanove u BiH, te da će prijaviti nezakonite radnje nametnutog premijera Nikšića nadležnom tužilaštvu - navela je Izetbegović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.