open-navfaktor-logo
search
Olovo
Izetbegović: O Bosni i Hercegovini će se odlučivati ovdje, a ne u Zagrebu i Beogradu
U Centru za kulturu, sport i informisanje u Olovu održana je tribina Stranke demokratske akcije na temu "Odgovori SDA na aktuelna politička pitanja".
24.08.2022. u 20:31
get url
text
Bakir Izetbegović, Olovo
Bakir Izetbegović, Olovo

Prisutnima se obratio predsjednik SDA Bakir Izetbegović, koji je u uvodu svog obraćanja poručio da je uvjeren da će SDA pobijediti na predstojećim Općim izborima i da će poboljšati rezultat u odnosu na izbore koji su održani prije četiri godine.

- Naš narod ima intuiciju i ima inat, te prepoznaje jednu smutnju koju mu pripremaju, jedan pokušaj da se ustvari jedna snažna politička komponenta na koju se narod oslanja – kazao je Izetbegović.

Podsjetio je na rezultate rada SDA u Olovu i Zeničko-dobojskom kantonu, ali i na nivou Federacije i države BiH.

- Glavni problem BiH je odlazak mladih ljudi. Taj problem je zbir svih ostalih problema sa kojima se ova država nosi. Moramo uraditi sve da to zaustavimo i mnogo je toga, uprkos problemima u posljednjim godinama, urađeno. Vlada FBiH je riješila probleme penzionera, rudara, boračkih kategorija, povećan je broj zaposlenih, porastao je BDP i izvoz, imamo pozitivan vanjskotrgovinski skor sa zemljama CEFTA-e, izvoz namjenske industrije je povećan za 300 posto. Neću da kažem da se dobro živi i da je ovo sjajno, ali ovo je dobro uzimajući u obzir probleme i opstrukcije sa kojima smo se suočavali – poručio je Izetbegović.

Procesi u BiH se, dodao je, odvijaju u skladu sa složenom formulom čiji su dio domaći i međunarodni faktori, a SDA je najjači faktor u BiH. Također je ukazao na ulogu destruktivnih faktora, onih u BiH i regionu, koji su u tekućem mandatu stvarali brojne blokade, opstrukcije i nasrtaje na državu BiH, njen ustavnopravni poredak, nadležnosti i imovinu.

- Apelacijama smo zaustavili sve pokušaje udara na državu. Šest apelacija Ustavnom sudu BiH i svih šest je napravila SDA i njen Pravni tim – kazao je Izetbegović.

Govoreći o izmjenama Ustava i Izbornog zakona BiH, Izetbegović je istaknuo da mu se čini da HDZBiH ne želi riješiti taj problem, podsjećajući na ranije razmatrane modele koje je ta stranka odbijala.

- Mi sigurno nećemo nikada pristati ni na šta što degradira dalje poziciju BiH i što slabi poziciju Bošnjaka u njoj – kazao je Izetbegović.

Destruktivna politika, dodao je, crpi snagu naroda u BiH, što se posebno odrazilo na poziciju hrvatskog naroda u BiH i njegovu brojnost.

- Neće se iz Zagreba i Beograda odlučivati šta će se dešavati u BiH. U BiH će se sve odvijati po unutrašnjem dogovoru. Od susjeda očekujemo da nas poštuju, da poštuju međunarodno pravo i da nas poštuju onoliko koliko mi poštujemo njih – poručio je Izetbegović.

Kada su u pitanju politički oponenti SDA u BiH, prije svega oni sa lijeve strane političkog spektra, Izetbegović je kazao da su te stranke trebale biti koheziona sila u BiH, ali da nisu napravile nikakav prodor u sredinama u kojima Srbi i Hrvati žive u većini.

- Imaju jednoga Vojina Mijatovića i nikoga drugog. Sva je priča u napadu na nas. Nikakvog prodora neće napraviti tamo gdje bi trebali, čak ne pokazuju ni volju da to urade, i sva politika im se svodi na napad na SDA – izjavio je Izetbegović.

Podsjećajući na napade na Islamsku zajednicu u BiH i reisu-l-ulemu Huseina ef. Kavazovića, Izetbegović je podsjetio da je reisu-l-ulema govorio o osobinama i vrijednostima koje treba posjedovati bošnjački lider i politička snaga koja treba voditi taj narod, bez spominjanja bilo kakvih imena, a da oni koji su kritikovali Islamsku zajednicu i reisu-l-ulemu u tim vrijednostima nisu prepoznali sebe.

Prisutnima na tribini također su se obratili predsjednik Općinskog odbora SDA Olovo Đemal Memagić, predsjednik Kantonalnog odbora SDA ZDK Miralem Galijašević i ministar u Vladi ZDK Fahrudin Čolaković.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.