open-navfaktor-logo
search
Predsjednik SDA
Izetbegović o hapšenju Zildžića: Nikako to sebi nije trebao uraditi, dobro bi bilo za naše odnose sa Srbijom da mu pomognu
Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, u programu BHRT-a komentarisao je hapšenje zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Salke Zildžića prilikom ulaska u Srbiju, kazavši da se nada da će se izvući iz situacije i da će vlasti Srbije imati sluha.
21.09.2023. u 16:51
get url
text

- Advokat gospodina Zildžića tvrdi da BIA i ne tvrdi da je našla kod njega taj dokument, tu neku počasnu iskaznicu OSA-e. Bivši direktor OSA-e Mehmedagić je danas ustvrdio da nikada nije izdao taj dokument. Pričekajmo i samog gospodina ZIldžića, nadam se da će se izvući iz situacije, pa da nam kaže šta se desilo - kazao je Izetbegović.

 VEZANI TEKST - Faktor saznaje: Salko Zildžić nalazi se u pritvoru u Užicu, angažirao advokata iz Srbije

Na činjenicu da je kod Zildžića pronađeno oružje, Izetbegović je kazao:

- Nikako to sebi nije trebao uraditi, niti svojoj porodici. Nadam se da ćemo mu pomoći da se izvuče iz situacije. Parlamentarac je, neosuđivan, otac četvero djece, nadam se da će vlasti Srbije imati sluha. Pomogli smo porodici da se nađe dobar advokat, nadam se da će biti sve uredu. Čovjek je parlamentarac, nije osuđivan. Mislim da bi bilo dobro i za naše odnose sa Srbijom da mu pomognu da se izvadi iz te situacije - rekao je Izetbegović.

Izetbegović je prokomentarisao i navode Zorana Milanovića u govoru koji je održao u VIjeću sigiurnosti UN-a u New Yorku.

- To je direktno i flagrantno miješanje. Ništa novo od gospodina Milanovića. Hrvatski narod u BiH je bosanskohercegovački narod. Hrvati su naše komšije, a ne Milanovićeve. Imamo i presudu u predmetu "Kovačević" koja garantira da se svima moraju dati ista prava.

 VEZANI TEKST - Zildžiću određen jednomjesečni pritvor: Sudija Višeg suda u Užicu pojasnio kako će teći postupak

Dodaje da priča o tome "kako SDA nije znala sa Čovićem" ili "kako se Dodik promijenio", se najbolnije demantuje posljednjih mjeseci.

- Nikad nismo imali otvorenije namjere protiv BiH, dublju krizu od Dejtona do danas, sa veoma drskom ekipom u RS. Došli smo do sudara za koji smo se nadali da ćemo izbjeći. Određena vrsta političara ne zna stati na vrijeme. Moramo se naučiti civilizacijski ponašati, prihvatiti Ustav BiH. U RS-u je aparthejd, i sada žele postići ratne Karadžićeve ciljeve. Ili da potpuno zadominiraju BiH. SDA će se sama izboriti za svoju poziciju. Dokle god Dodik i Čović budu birali partnere, oni će birati servilne partnere koje će im isporučivati ono što žele - kazao je Izetbegović.

Na pitanje novinara - postoji li mogućnost da se SDA vrati na vlast, Izetbegović je kazao:

- Postoji, kada to obezbjedimo na izborima, do tada da vidimo "Trojku". 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.