open-navfaktor-logo
search
Kolegij SDA
Izetbegović o Novaliću, Mehmedagiću, Zvizdiću, rezultatima izbora, Mostaru...
Nakon sjednice Kolegija SDA novinarima se obratio predsjednik ove stranke Bakir Izetbegović koji je rezimirao današnje teme koje su razmatrali.
14.12.2020. u 19:31
get url
text

Kazao je kako se premijer Fadil Novalić, koji je prisustvovao sjednici, osvrnuo na optužnicu koja je podignuta protiv njega.

- Dao je svoje gledanje, komentarisao najbitnije detalje optužnice. Također, razgovarali smo o rezulatima izbora u općinama, kantonima, gdje imamo pad SDA na ovim izborima. Analize su tek počele i tek smo otvorili priču o tome i radit ćemo po onoj narodnoj "tri puta mjeri a jednom reži". Imat ćemo još jedan dva kolegija prije sjednice Predsjedništva BiH – rekao je Izetbegović.

Potcrtao je da ne bi dalje komentarisao optužnicu protiv Novalića.

- Ona ulazi u ruke Suda kojem vjerujem više nego Tužilaštvu, i vjerujem da se ovaj postupak neće razvlačiti. Imamo povjerenje u Sud, vidjet ćemo šta će biti – naveo je Izetbegović.  

Kada je riječ o novoj optužnici protiv direktora OSA-e Osmana Mehmedagića poručio je "da se to ostavi Mehmedagiću neka on komentariše".

- Previše sam možda davao stavova o tim stvarima kao predsjednik stranke, ne možda previše, ali dovoljno – naglasio je on.

Govoreći o potpredsjedniku SDA Denisu Zvizdiću, Izetbegović je povukao paralelu sa "porodicom u kojoj bude nervoze kada nešto ne ide dobro, pa se smiri ili ne smiri".

- Ja mislim da će se to u SDA smiriti, da će se te stvari poravnati, dogovoriti. I da ćemo ostati skupa u ovom projektu – naglasio je Izetbegović.

Govoreći o izborima u Mostaru kazao je da očekuje promjene.

- Da dobijemo vlast i gradonačelnika koji će raditi za sve građane, da Mostar bude ono što zaista može da bude, to je grad biser, očekujem bolje međujudske odnose, međunacionalne – odgovorio je Izetbegović na upit šta očekuje od izbora u Mostaru.

Još jednom je potcrtao da je SDA pobijedila na nivou BiH sa preko 270.000 glasova.  

- SNSD nas prati sa 220.000 glasova, SDP i HDZ imaju oko 100.000, a svi ostali ispod. SDA je osvojila glasova kao sljedećih pet probosanskih stranaka. Govoriti o porazu SDA je besmislica, ali u Sarajevu imamo zabrinjavajući pad SDA, jačanje opozicije, jačanje novih snaga. Imali smo osam od devet načelnika, ovog puta imamo ozbiljan pad, i u svim kantonalnim centrima to trebamo rješavati- istakao je predsjednik SDA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.