open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo tražilo ispitivanje u SIPA-i
Izetbegović o pozivu za saslušanje zbog navodne nacionalne mržnje: To je politička potreba da se rade neki balansi
AUTOR: E. G.
24.05.2024. u 15:02
get url
text
Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) potvrdio je danas novinarima da je dobio poziv za saslušanje zbog navodnog raspirivanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje.
Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) dobila je naredbu Tužilaštva Bosne i Hercegovine da sasluša Izetbegovića, potom Emira Suljagića, direktora Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari te političkog analitičara i potpredsjednika Američko-evropske inicijative Reufa Bajrovića. 
- Nije slučajno što je jučer uručen poziv meni i gospodinu Suljagiću, čovjeku koji vodi kompleks (Memorijalni centar, op. a.)  u Srebrenici. Izvjesno relatiziviranje stvari, pokazivanje da se ima utjecaj u SIPA-i i Tužilaštvu. 
Pokušat će nas optužiti za izazivanje nacionalne, rasne, vjerske netrpeljivosti i mržnje, što naravno nema nikakvog utemeljenja u mojim politikama, politikama SDA, u mojim izjavama. To jednostavno nije u mome biću da razdvajam ljude po tim osnovama. Mislim da je to samo politička potreba da se rade neki balansi - rekao je Izetbegović. 
Napomenuo je i to da je Milorad Dodik, predsjednik entiteta RS i SNSD-a jučer, na dan usvajanja Rezolucije o Srebrenici, otišao u taj grad gdje je negirao genocid. 
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.