open-navfaktor-logo
search
Skupština KS
Izetbegović o zapošljavanju 27 mladih ljekara: U njih su uloženi milioni, ostali su zahvaljujući vještinama Uprave KCUS-a
Zastupnica Sebija Izetbegović, na današnjoj osmoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, postavila je pitanje Ministarstvu za rad, socijalnu politiku raseljena lica i izbjeglice KS, koje se odnosi na zapošljavanje doktora u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS).
30.05.2023. u 14:52
get url
text

Kako je kazala, KCUS ne može dati ugovore na neodređeno vrijeme za 27 mladih doktorica i doktora jer je za to potrebno izmijeniti zakonske uredbe.

- S obzirom na činjenicu da stalno govorimo o neophodnosti zapošljavanja mladih doktora, želim istaći da sam četiri ili pet puta postavila pitanje i podnijela inicijativu na koju sam, napokon 8. maja dobila odgovor. U tom odgovoru je dato saopćenje da će se KCUS, odnosno specijalisti, mladi specijalisti, izuzeti iz moratorija o zapošljavanju i da smo slobodni dati im ugovore o stalnom radnom odnosu. Međutim, ova odluka nije praćena izmjenom Uredbe koju bi trebalo uraditi Ministarstvo za rad. Mi još to čekamo, od 8. maja - navela je Izetbegović.

Dodala je kako su u 2022. i 2023. godini uputili 14 zahjeva i šest urgencija za prijem u radni odnos 27 mladih specijalizanata.

- To su ljekari u čiju su edukaciju uložena milionska sredstva i oni su neprocjenjivo bogatstvo našeg društva. Svi su uspješno položili specijalističke ispite, svi su primljeni konkursnom procedurom, svi su dobili strateške specijalizacije, dakle one specijalizacije koje su zaista neophodne po broju bolesnika i po mapi zastupljenosti određenih bolesti. Ovom prilikom postavljam pitanje za koje molim odgovor danas da nam Ministarstvo za rad kaže kada će se uputiti KCUS-u izmjena uredbe kojom bi se mladim doktoricama i doktorima mogao dati ugovor o stalnom radnom odnosu. Izgubili smo puno vremena. Zahvaljujući nekim našim vještinama uspjeli smo te mlade ljude zadržati u Sarajevu i BiH, ali ako se to bude otezalo oni mogu napustiti zemlju što je ogroman gubitak za društvo - istakla je Izetbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.