open-navfaktor-logo
search
Predsjednik SDA
Izetbegović poručio iz Banje Luke: Neodlučnost OHR-a ohrabruje one koji priželjkuju raspad BiH
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je nakon današnje sjednice Predsjedništva stranke održane u Banjoj Luci poručio da nije remetilačke politike Saveza nezavisnih socijaldemokrata posljednjih petnaestak godina u državi bi se bolje živjelo, a mladi ljudi ne bi odlazili u inostranstvo.
15.10.2021. u 17:29
get url
text

Kada je u pitanju aktuelna politička kriza, koju je nametnuo SNSD blokadom državnih institucija, ali i pričama o raspadu Bosne i Hercegovine, Izetbegović je kazao:

- Ne postoji mogućnost jednostranog prenosa nadležnosti sa državnog nivoa. To ne mogu raditi niži nivoi, to je put u ćorsokak. Pozvali smo visokog predstavnika da reaguje, njegova neodlučnost i šutnja ohrabruje secesionističke politike. Može doći do destabilizacije zemlje, ali i regije.

Ukoliko OHR ne zaštiti svoje posljednje odluke koje se odnose na zabranu negiranja genocida, Predsjedništvo SDA će zadužiti ovlaštene podnosioce da podnesu apelaciju Ustavnom sudu BiH, u smislu povrede Ustava BiH.

Također, pozivamo Tužilaštvo BiH da reaguje na najave ugrožavanja ustavnopravnog poretka.

VEZANI TEKST - Izetbegović se s delegacijom SDA prošetao Banjom Lukom, pridružio im se i Vojin Mijatović

Izetbegović je još dodao da Predsjedništvo SDA očekuje da se u Parlamentu FBiH usvoji zakon o doprinosima kako bi se minimalna plaća sa 406 KM podigla na 700 KM. 

- Očekujemo da Parlament FBiH usvoji zakon prema kojem bi se iz budžeta izdvajalo od 1,5 do dva posto za održivi povratak u RS, ali i Srba u FBiH.

Pozdravili smo formiranje probosanskog bloka u RS-u za predstojeće izbore - istakao je Izetbegović i dodao kako očekuje da se urade određene korekcije u planu izgradnje autoputa koji prolazi kroz Kozarac, a tiču se imovine Bošnjaka.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.