open-navfaktor-logo
search
Osigurati sredstva
Izetbegović posjetio Foču: SDA će nastaviti insistirati da se iz budžeta FBiH pomažu povratnici
Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović posjetio je danas Foču, gdje se sastao sa članovima Povjereništva SDA Foča, Regionalnog odbora SDA Gornje Podrinje i predstavnicima bošnjačkih povratnika.  
25.08.2023. u 16:26
get url
text

Na sastanku je razgovarano o položaju povratnika u Foči i ostatku entiteta RS, sa posebnim fokusom na lošu sigurnosnu situaciju i učestale napade kojima su izloženi. Konstatovano je da su fizički napadi, prijetnje i pritisci na bošnjačke povratnike direktna posljedica huškačke retorike predsjednika entiteta RS Milorada Dodika, te politike rukovodstva ovog bosanskohercegovačkog entiteta i izostanka adekvatne reakcije policije i pravosudnih institucija.

Kao jedno od mogućih rješenja koje će doprinijeti popravljanju sigurnosti i statusa povratnika istaknuta je potreba poštivanja ustavnih odredbi koje nalažu proporcionalnu zastupljenost naroda u entitetskim institucijama.

Predsjednik Izetbegović je naglasio da će SDA nastaviti da insistira na tome da se iz budžeta Federacije BiH nastave osiguravati sredstva za održivi povratak i ekonomsku podršku povratnicima, te da se ona povećavaju u skladu sa rastom federalnog budžeta.

Tokom boravka u Foči, predsjednik Izetbegović je klanjao džuma-namaz u Aladža džamiji, saopćeno je iz SDA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.