open-navfaktor-logo
search
Sa Palmerom i Eichhorst
Izetbegović: Pozivam probosanske stranke i patriote da dokažemo da rješenje nije linija manjeg otpora
U rezidenciji američkog ambasadora u BiH u Sarajevu počeo je sastanak specijalnog izaslanika SAD-a za izbornu reformu Matthewa Palmera i direktorice pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angeline Eichhorst sa delegacijom SDA na čelu sa predsjednikom Bakirom Izetbegovićem.
28.10.2021. u 09:47
get url
text

Izetbegović je novinarima prije sastanka kazao kako su se stvari svele na razgovore i pregovore o Predsjedništvu BIH i državnom i federalnom domu naroda.

- Kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH, tu je sve urađeno po Ustavu i zakonu, i to je virtualni problem. Kada su u pitanju domovi naroda, tu se ne radi ni po ustavu ni po zakonu. I kada nije blokiran Dom naroda BiH, onda se obaraju zakoni, namjerno se provocira kriza četvrtu godinu, a kada je u pitanju Dom naroda FBiH, HDZ je iskoristio da poništi izbornu volju građana Federacije BiH – rekao je Izetbegović.

{$galerijaFotografija}

Predsjednik SDA je istakao da pored "ozbiljna dva problema koja se odnose na domove naroda prijatelji iz međunarodne zajednice, medijatori, ipak su se odlučili da se fokusiraju na virtualni problem".

- Dva realna problema stavljaju se za sada u stranu. Krenuli su linijom manjeg otpora i trebat će ih uvjeriti da ono što ide na račun probosanskih stranaka, patriota u BiH nije linija manjeg otpora. Da bih to postigao, ja ne smijem biti sam i pozivam sve probosanske stranke u Parlamentu da zajedno sa nama, sa SDA, dokažemo međunarodnoj zajednici i partnerima u BiH i na Balkanu da probosanski front nije linija manjeg otpora – poručio je Izetbegović.  

Sat nakon Izetbegovića u rezidenciju je stigao i Dragan Čović, predsjednik HDZ-a. Čović nije davao izjave novinarima.

20211028081130_0J4A6824.JPG
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.