open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Sarajevu
Izetbegović, Radončić i Komšić uputili poruku Dodiku, međunarodnoj zajednici i Srbiji
Lideri stranaka vladajuće koalicije Bakir Izetbegović (SDA), Fahrudin Radončić (SBB) i Željko Komšić (DF) održali su danas sastanak, te sa pressa iz zgrade Predsjedništva BiH uputili zajedničku poruku lideru SNSD-a Miloradu Dodiku, međunarodnoj zajednici i Srbiji.
26.02.2020. u 16:27
get url
text

Izetbegović je upozorio da su nasrtaji na Dejtonski mirovni sporazum, nasrtaji na sami mir u BiH, te potcrtao da će na svaku prijetnju, na svaku aktivnost koja bude prijetnja teritorijalnom integritetu i suverenitetu ove zemlje odgovoriti snažno i odlučno svim mehanizmima i sredstvima.

{$galerijaFotografija}

- Niko nikada od BiH neće odvojiti niti jedan njen pedalj. Upozoravamo predstavnike međunarodne zajednice, posebno PIC-a i OHR-a, da je krajnje vrijeme da poduzmu odlučne korake kako kriza koju je prouzrokovao Dodik ne bi dovela do nesagledivih posljedica. Nikada od BiH neće odvojiti niti jedan njen pedalj. Dosadašnji stav međunarodne zajednice ohrabrio je one koji rade protiv BiH i doveo do ove kulminacije - kazao je Izetbegović.

Trojica lidera, kako je on prenio, od Srbije traže da se pridržava Dejtonskog sporazuma, naročito člana 1.

Izetbegović je naglasio da su izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, kada Dodik pred njim i patrijarhom Irinejom prijeti secesijom i ugrožavanjem BiH, znakovite.

Od Srbije, kazao je Izetbegović, on, Radončić i Komšić očekuju da uskrati podršku destruktivnoj secesionističkoj politici.  

- Nikada ove tri stranke neće pristati na bilo čije ultimatume. Svim demokratskim sredstvima ćemo se suprotstaviti nasrtajima na državne institucije. Nećemo podržati izmjenu strukture Ustavnog suda BiH jer su strane sudije dio Ustava BiH kao i entiteti, te se o toj temi može razgovarati eventualno kada BiH snažno napreduje na putu BiH ka EU i NATO-u - rekao je Izetbegović.

SDA, SBB i DF danas su uputili poziv HDZ-u BiH da predloži kandidata za predsjednika Federacije BiH, kako bi se pokrenuo proces uspostave vlasti u FBiH, čime će biti moguće otvoriti dijalog oko izmjene Izbornog zakona BiH.

- Pozivamo sve patriotske snage da se suprostave nasrtajima na državu - potcrtao je lider SDA.  

Radončić je rekao da su danas kao vladajuća koalicija izvršili moralnu, političku i državničku obavezu da iskažu svoj, odnosno stav patriotskih snaga BiH prema onome što od Dodika dolazi već danima.

- Ovo nismo uradili da plašimo građane da može doći do oružanih sukoba, već da bismo rekli Dodiku da postoji crvena linija i da postoje sredstva i metode za očuvanje BiH. Strani i domaći investitori trebaju bez ikakvog straha da investiraju u BiH, a od Dodika očekujemo da izvrši korekciju svojih zahtjeva, koje niko ne može prihvatiti - poručio je lider SBB-a.

Prvi čovjek DF-a, i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić pozvao je Dodika da se vrati radu u institucijama BiH, kako to predviđa Ustav i zakoni BiH. Upozorio je da štetu od njegovih postupaka u najvećoj mjeri osjetit će i snositi građani entiteta RS.

- Danas smo govorili o povlačenju potencijalnih investitora, koji ne pitaju šta je tačno, a šta ne, već im je dovoljno kada vide atmosferu nesigurnosti. U Predsjedništvu BiH imamo masu sporazuma i ugovora finansijske naravi, i veliki dio tog novca treba da ide u RS - podsjetio je Komšić.

Naglasio je da se mora znati dokle se može ići u političkom djelovanju.

Stvari o kojima se ne pregovara, potcrtao je Komšić, su teritorijalni integritet i suverentitet BiH, institucije BiH, a među njima i Ustavni sud BiH, koji ostaje sa stranim sudijama sve dok tako piše u Ustavu BiH.   

Komšić je još jednom uputio poziv Dodiku da se "vratimo uobičajenim poslovima, i onome što nas Ustav obavezuje“.

- BiH se sigurno neće raspasti, nikada neće doći u priliku kada je velika sila pokušala to jednom. Nije tada uspjelo, neće nikada - istakao je Komšić.  

 

_DSC3417.JPG
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.