open-navfaktor-logo
search
Susret
Izetbegović sa ambasadorom Fieldom: Pozdravljeno usvajanje Programa reformi BiH
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović primio je danas u posjetu ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Matthewa Fielda.
25.02.2021. u 17:13
get url
text

Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, te o pandemiji koronavirusa.

Ambasador Field je pozdravio odluku Vijeća ministara o usvajanju Programa reformi Bosne i Hercegovine. Razgovarano je i o daljem putu Bosne i Hercegovine ka članstvu u Evropskoj uniji, sa posebnim fokusom na ispunjavanje 14 ključnih prioriteta Evropske komisije. Istaknuto je da će Ujedinjeno Kraljevstvo, iako više nije dio Evropske unije, podržavati napore institucija Bosne i Hercegovine na ispunjavanju tih prioriteta.

Izetbegović je upoznao ambasadora Fielda sa aktivnostima na reformi Ustava i izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini, istaknuvši potrebu provedbe presuda Evropskog suda za ljudska prava koje ukazuju na diskriminaciju u postojećem izbornom sistemu, te uklanjanja asimetrije u nadležnostima Doma naroda Parlamenta FBiH i Vijeća naroda RS-a.

Razgovarano je i o borbi protiv pandemije koronavirusa i o mogućnostima da Ujedinjeno Kraljevstvo pomogne Bosni i Hercegovini u nastojanju da se u što skorijem vremenskom roku osigura dovoljno doza vakcina za potrebe imunizacije stanovništva, saopćeno je iz SDA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.