open-navfaktor-logo
search
Sastanak
Izetbegović sa koordinatoricom UN-a Macdonald razgovarao o ključnim procesima u državi
Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović sastao se danas sa rezidentnom koordinatoricom Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini Ingrid Macdonald.
12.02.2024. u 15:20
get url
text

Na sastanku je razgovarano o ključnim aktuelnim procesima u državi, sa fokusom na obaveze koje Bosna i Hercegovina mora ispuniti kao preduvjet za odluku Evropskog vijeća o otvaranju pregovora. Posebna pažnja posvećena je potrebi usvajanja Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, kojeg je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH odbio razmotriti po hitnoj proceduri, što dovodi Bosnu i Hercegovinu u opasnost od vraćanja na sivu listu Moneyvala.

Rezidentna koordinatorica UN-a Macdonald predstavila je prioritete i ciljeve koji će biti sadržani u narednom Okviru saradnje UN-a za održivi razvoj.

Izetbegović je podržao inicijativu UN-a, istaknuvši posebno značaj saradnje institucija Bosne i Hercegovine i UN-a na unapređenju ekonomskog razvoja, ekologije i zaštite životne sredine, te jačanju vladavine prava s ciljem vraćanja povjerenja građana u pravosudni sistem eliminisanjem političkog ili bilo kakvog drugog utjecaja.

Također je razgovarano o problemu odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine, sprečavanju nasilja nad ženama i zaštiti njihovih prava, te promociji i podršci procesu tranzicijske pravde, objavljeno je na zvaničnoj Facebook stranici predsjednika SDA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.