open-navfaktor-logo
search
Srednje rješenje...
Izetbegović sa Palmerom i Eichhorst: Rekao sam im da probosanske stranke neće biti linija manjeg otpora
Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), po izlasku iz rezidencije američkog ambasadora u Bosni i Hercegovini, gdje se održavaju sastanci sa predsjednicima stranaka, kazao je novinarima da se treba tražiti "srednje rješenje" te da "ono što smo imali u najavama gospodina Palmera je to da će stvari ići na račun probosanskog bloka".
28.10.2021. u 11:17
get url
text

Stranačke delegacije se u rezidenciji sastaju sa specijalnim izaslanikom SAD-a za izbornu reformu Matthewom Palmerom i direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Eichhorst. 

Sa Izetbegovićem je sastanku prisustvovao i Halid Genjac, generalni sekretar SDA. 

- Mislim da sam uspio da im dokažem da to neće biti linija manjeg otpora, nego linija tvrđeg otpora, tako da će se morati naći srednje rješenje, kompromis, u kojem će sve tri strane, odnosno sve četri strane jer imamo jedan jak ljevičarski blok u BiH, svi će morati napraviti jedan manji ustupak - rekao je Izetbegović novinarima. 

Predsjednik SDA je komentirao i Palmerov prijedlog za domove naroda, a koji se pojavio u medijima.

- Pojasnio mi je ideju Doma naroda BiH u kojem bi se brisali prefiksi. Pa..., to je zanimljivo. U ovom trenutku nemam odgovor. To ćemo vidjeti sa SDA-ovim pravnicima šta će biti naš odgovor. U prvi mah sam mislio da se radi o lapsusu, ali on (Palmer) to ozbiljno misli - kazao je Izetbegović. 

Što se tiče izbora članova Predsjedništva BiH, tu su na stolu stare ideje. 

- Indirektni izbor, na liniji onoga što je aprilski paket zagovarao - pojasnio je Izetbegović.

Na pitanje novinara komentirao je i ponašanje Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH i šefa SNSD-a.

- Milorad Dodik i dalje gura onako kako je krenuo i ima sve manju podršku, prije svega, među Srbima. Na kraju krajeva ovu njegovu politiku će zaustaviti narod u RS-u. Ne samo opozicija. Očigledno odgovor nije onakav kako je on to mislio. Te nacionalne teme i priča koju on svaki put nanovo pokrene pred izbore, ali nikad ovako tvrdo i radikalno kao sada, već je zamorila ljude u RS-u, pa i njegove saradnike - kazao je Izetbegović i dodao da se i jučer u Narodnoj skupštini RS-a vidjelo da su "ljudi počeli da mu odgovaraju i da i on dobija uvrede jer je sam sebi kriv".

- Dakle, Dodik će dobiti svaku vrstu odgovora i tamo i ovamo. Naučit će da se civilizirano ponaša - kazao je Izetbegović.

Upitan je i kako komentira to da je Palmer u svojim prijedlozima, papirima koji su procurili u javnost, naveo da "SDA i DF treba distancirati od drugih probosanskih stranaka".

- Ne mogu komentirati "non-papere". Nisam ga pitao o takvim stvarima. Fokusirali smo se na ovo što je realno na stolu u ovom času, a ne neke priče. Da, ide se linijama manjeg otpora. Naše je da dokažemo da probosanska strana nije ona strana kuda se može ići linijom manjeg otpora. I to ćemo dokazati - kazao je predsjednik SDA. 

Rekao je i to da je izbor članova Predsjedništva Bih virtualni poroblem jer je i do sada sve urađeno po Ustavu BiH i zakonu. 

- Izbor Željka Komšića je bio po Ustavu i zakonu. Realni problemi jesu u domovima naroda. Državni gdje nam rade ovo što rade - SNSD, i na federalnom Domu naroda gdje nam radi to što radi HDZ. To su realni i pravi problemi s kojima mi sve teže živimo. Tražio sam od prijatelja iz međunarodne zajednice da se na to fokusiramo. To pravi najtežu krizu poslije Dejtona - kazao je predsjednik SDA. 

Izetbegović je komentirao i dogovor između SDA i SDP-a, a u vezi sa djelovanjem kada su u pitanju pregovori o izbornoj reformi.

- Mi, SDA, smo to što je procurilo u javnost stavili na papir, mada to nije bila ideja da ide u javnost. Iscurio je neki papir odranije koji je u međuvremenu modificiran. Meni se ponajviše i žuri da postignemo neki dogovor jer ja sam ta izložena tačka u ovom momentu. Očekujem da drugi prihvate onakav papir ili da kažu šta u njemu eventualno treba mijenjati. Ono što mi zasad u ovom trenutku imamo je usmeni dogovor između SDA i SDP-a - kazao je, između ostalog, Izetbegović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.