open-navfaktor-logo
search
Bosanski Petrovac
Izetbegović: SDA se suprotstavila moćnim lobijima, interesi građana su nam važniji
U Bosanskom Petrovcu je održana javna tribina Stranke demokratske akcije na temu "Odgovori SDA na aktuelna politička pitanja", na kojoj se obratio predsjednik SDA Bakir Izetbegović.
16.08.2022. u 14:13
get url
text

Izetbegović je, obraćajući se prisutnima, kazao da obilazi cijelu Bosnu i Hercegovinu, ali da posjeta Krajini ima poseban značaj. Govoreći o aktuelnim političkim odnosima i politici SDA, Izetbegović je istaknuo postojanje lobija koji su protiv stranke zbog njenog principijelnog odnosa prema interesima građana.

- Mi smo se mogli dogovoriti sa ovima koji grade male elektrane u BiH, da nastave graditi i da zaustave tokove rijeka. Ne bi više ništa u životu morali raditi, njima bi rijeka donosila korist. Međutim, mi smo pokrenuli proces zabrane gradnje takvih elektrana i istrajali smo u tome. Zatim smo u Sarajevu zabranili gradnju visokih nebodera koji onemogućavaju cirkulaciju zraka i guše taj grad. Tako smo se zavadili sa građevinskim lobijem. Mogli smo se dogovoriti i sa kladioničarima, koji ne plaćaju porez. Oni imaju veći promet od telekom operatera i elektroprivreda. Porez se plaća na hljeb i mlijeko, ali ne na kladionicu. Mi smo pokrenuli pitanje oporezivanja. To je SDA i mi ćemo tako raditi i uvijek se suprostaviti onima koji rade protiv interesa građana – poručio je Izetbegović.

Kada su u pitanju međunacionalni odnosi, Izetbegović je kazao da je zadovoljan zbog činjenice da su ti odnosi u Bosanskom Petrovcu na visokom nivou.

- Mi nemamo alternativnu domovinu, mi smo najjača stranka i mi imamo najveću odgovornost. Cilj nam je pomirenje ljudi, cilj nam je provedba reformi, razvoj ekonomije i zaustavljanje odlaska ljudi, naročito onih mladih – izjavio je Izetbegović.

Odlazak mladih je, dodao je, najveći problem BiH i on je, kako je kazao, zbir svih problema sa kojima se BiH suočava.

- I zemlje regiona se prazne, ali se kod nas zbog nestabilnosti i svađa taj proces odvija brže – izjavio je Izetbegović.

Istaknuo je Izetbegović privredne potencijale Bosanskog Petrovca, poput proizvodnje solarne energije, drvne industrije i proizvodnje hrane. Za razvoj ekonomije, dodao je, potrebna je stabilizacija političkih prilika i zaustavljanje nepotrebnih svađa, tenzija, blokada i opstrukcija.

- Mi, Bošnjaci, želimo samo mir, stabilnost i šansu za našu djecu. Od susjeda očekujemo samo da poštuju međunarodne ugovore i da poštuju nas onako kako mi poštujemo njih. Od domaćih aktera koji proizvode krize očekujemo da poštuju Ustav i zakone i da poštuju nas onako kako poštujemo mi njih. Završit ćemo ovaj ciklus, pobijediti i onda gledati da, kako znamo, smirujemo te odnose i pomjeramo stvari naprijed – poručio je Izetbegović.

Podsjećajući na rezultate rada Vlade FBiH u proteklom mandatu, poput rasta penzija, plaća i broja zaposlenih, stabilizacije Penzionog fonda FBiH i rješavanja problema boračkih kategorija, Izetbegović je istaknuo da su oni ostvareni uprkos opstrukcijama i problemima poput pandemije koronavirusa, migrantske krize i aktuelne inflacije.

Prisutnima na tribini također su se obratili potpredsjednik SDA Šemsudin Dedić, načelnik Općine Bosanski Petrovac Mahmut Jukić i vijećnica SDA u Općinskom vijeću Bosanski Petrovac Ansela Husetić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.