open-navfaktor-logo
search
Dom naroda BiH
Izetbegović: Stara je mantra da su Hrvati ugroženi u BiH, jesu kao i Bošnjaci, ali u RS-u
Nikola Špirić (SNSD), član Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, govorio je danas na sjednici tog zakonodavnog tijela te je u jednom momentu kazao da su Hrvati obespravljeni u BiH. Reagirao je Bakir Izetbegović, član Kolegija Doma i predsjednik SDA. 
15.06.2022. u 12:17
get url
text

- Nikola Špirić je konstatovao kao gotovu stvar da su Hrvati u Bosni i Hercegovini obespravljeni. Stara mantra koja se uporno ponavlja. Hrvati u BiH imaju jedan problem, a to je važna pozicija člana Predsjedništva. S druge strane, protivno Ustavu BiH i zakonima, imaju niz pozicija, ministarskih, direktorskih, barem stotinu takvih pozicija više nego što im Ustav i zakon garantuju.

O obespravljenosti Hrvata u državi Bosni i Hercegovini, gdje trenutno imaju više pozicija nego Bošnjaci se ne može govoriti. Niti u Federaciji. Može se govoriti o obespravljenosti tamo gdje bi Špirić mogao pomoći. Ako ima smisla govoriti negdje o tome da Bošnjaci i Hrvati nemaju "legitimne predstavnike", onda je to sasvim očigledno, vidi se iz aviona, da je u pitanju RS - rekao je Izetbegović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.