open-navfaktor-logo
search
Predsjednik SDA
Izetbegović: "Trojku" moramo zaustaviti da ne bi napravila nepopravljive štete za BiH
Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije, tokom večerašnjeg gostovanja na Hayat televiziji u emisiji "7 plus" poručio je da ja SDA konstruktivna opozicija i da nikada neće uraditi nešto na štetu države.
21.02.2024. u 21:22
get url
text

Osvrnuo se na "Trojku", suđenje Miloradu Dodiku, naoružavanje Srbije, neklasifikovanu šemu Europola...

Sada narod može vidjeti ko želi varati na izborima 

- Brinemo se za ovu zemlju kako znamo i umijemo, nikada nam ne može biti svejedno – rekao je Izetbegović dodavši kako su i u Parlamentu Federacije BiH zastupnici SDA pomagali da se usvoje određeni zakoni.

Osvrnuo se na "Trojku", aktuelna događanja u zemlji.

- Ne možemo popraviti imidž BiH koliko ga oni kvare. Sve što je dobro za Bosnu i Hercegovinu, podržat ćemo. Nema ničega bitnog, a da SDA nije bila generator tih procesa, motor – naveo je Izetbegović.

Rekao je da je sada trenutak istine te da predlažu, kao i da su u Neumu predlagali, izmjene Izbornog zakona.

- Sada narod može vidjeti ko želi varati na izborima, a ko je za izmjene. Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt će naškoditi svom auteritetu ako se uplaši onoga, prije svega, što Milorad Dodik poručuje. Ko ima razlog da se ljuti na metode koje će suziti manipulacije?

Ohrabrujem visokog predstavnika da se ne libi, ima mnogo više nas, naroda koji želi to podržati. Centralna izborna komisija BiH (CIK) bi imala 10.000 posmatrača. Svi koji su protiv izmjena zaslužuju da se za njih ne glasa. Visoki predstavnik će popraviti svoj autoritet ako ovu stvar presiječe – kazao je Izetbegović tokom gostovanja na Hayat televiziji

Smatra da neće biti usvojeni zakon o sudovima i o sukobu interesa koji su uvjet na evropskom putu BiH.

- Ipak, postoji šansa da se progleda kroz prste, da nas puste ovakve kakvi smo. Ohrabrujem ih da to urade. "Trojka" je puno obećala, nešto od toga isporučila Čoviću, Dodiku, međunarodnoj zajednici, biračima, zapetljala se. Neće da javno objave šta su potpisali u Bakincima, Dodik im prijeti, oni ne objavljuju, javnost ne zna. Vjerovatno njihovi mentori iz međunarodne zajednice znaju. Prihvate neke stvari, pa iz Ambasade SAD-a ispravljaju – naveo je Izetbegović.

Rekao je da su ambasade kreirale ovakvo stanje te da imaju obavezu pomoći.

Hrvatska uvodi vojni rok, Srbija se naoružava 

- "Trojka" nema znanja, kapaciteta, kuraži. Doći ćemo do klinča, zastoja. Sve je krenulo od izdaje njihovih vlastitih principa. Šta je obećala da nikada neće uraditi, šta je obećala da hoće, a ništa od toga nije. Ima nešto i dobro u ovome, dobili smo da inteligentan i lucidan bosanski narod progleda.

Neko ih je zavukao lažima da smo sve dogovorili s Dodikom i Čovićem, da može sve puno brže i bolje. Mi u BiH smo u "luđačkoj košulji" i samo je u pitanju odnos snaga. "Trojka" je počela munjevito da predaje, izdaje, možda i nesvjesno. Popravljive su to stvari, ali imaju nepopravljive, ako urade neke stvari u vezi s pravosuđem, neće se moći popraviti. Moramo ih zaustaviti da ne naprave nepopravljive štete za BiH – kazao je Izetbegović.

Rekao je i da Bošnjaci nikada nisu nikoga napali niti ugrozili.

- Hrvatska uvodi vojni rok, Srbija se naoružava. Preporučujem mladim bh. patriotima da u okviru zakona jačaju BiH. Naravno da je NATO put najbitnija stvar, Oružane snage. Nikoga napasti nećemo, ali radi onih koji bi mogli da nas napadnu dobro je da smo jaki – naglasio je lider SDA.

Govorio je o postupku koji se protiv Dodika vodi pred Sudom BiH.

Kriminalac kaže da su platili NiP-u kampanju 

- Dodik govori kako ne priznaje sud, muslimanske sudije, a onda dođe na ročište. Itekako priznaje sud. Nažalost, zagazio je u prostor iz kojeg nema nazad. Radio je te stvari i ranije, sa 9. januarom, napadima na presude Ustavnog suda. Pokušavali smo s njim napraviti neki normalniji odnos. Bolje bi bilo da je na vrijeme stao, ali je napravio ogromne štete – dodao je Izetbegović.

Komentirao je objavljenu neklasifikovanu šemu Europola prema kojoj se predsjednik Naroda i pravde i trenutni ministar vanjskih poslova naše zemlje Elmedin Konaković dovodi u vezu s narkokartelom.

- Još se ne sagleda jasna fizionomija toga, ali je sve sumnjivo i čudno. Kriminalac kaže da su platili NiP-u kampanju. Dino prizna da ih je grupa građana zvala u Dubai… Teška sjenka je pala na stranku koja se poziva na pravdu – rekao je Izetbegović.

Govorio je i o saradnji s DF-om i o jakom opozicionom bloku.

- Odabrali smo Komšića da bismo branili državu. Tu dolaze neke stranke koje imaju slabiji rezultat, ali koje respektujemo, NES i SBiH. Gdje je nastao problem? U USK je jako oslabila pozicija NES-a, ali su željeli da zadrže istu snagu. Moramo razumjeti potrebu da napravimo patriotsku alternativu ovome što radi "Trojka" – kazao je predsjednik SDA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.