open-navfaktor-logo
search
Predsjednik SDA
Izetbegović u Travniku: Opasnost u planu OHR-a je prag od tri posto, ne smijemo to dozvoliti
U prepunom Centru za kulturu Travnik održana je tribina Stranke demokratske akcije, na kojoj se prisutnima obratio predsjednik SDA Bakir Izetbegović.
22.07.2022. u 20:34
get url
text

Kako je saopćeno iz SDA, Izetbegović je tokom obraćanja podsjetio da SDA postoji već 32 godine, te da je ona jedina sposobna građanima ponuditi istinu, o kojoj svjedoči i više od tri decenije borbe SDA za državu Bosnu i Hercegovinu.

- Nezavisnost, razbijanje jednopartijskog sistema, jednoumlja, raspad Jugoslavije, odbrana BiH, postdejtonsko vrijeme, jačanje države i izgradnja njenih institucija, briga o stotinama hiljada ranjenih, demobilisanih. Sve je to radila SDA. Naravno, to je prošlost, ali je iz te prošlosti proizašla jedna činjenica. Bošnjaci i bosanski patrioti postali su faktor, bez kojeg nema računice ne samo u Bosni i Hercegovini već i u ovom dijelu Evrope – kazao je Izetbegović.

Govoreći o izazovima u posljednjem mandatu, ukazao je na opstrukcije retrogradnih politika i nasrtaje na ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine.

- Ništa od onoga što su takve politike namjeravale postići nisu uspjeli. Zatim je uslijedio udar pandemije na ekonomiju i zdravlje ljudi. Sve to smo prevazišli. Danas imamo 10.000 više zaposlenih nego prije pandemije – podsjetio je Izetbegović.

Na sve te izazove, dodao je, SDA je imala odgovore. Izetbegović je posebno izdvojio udare na ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine iz entiteta RS.

- U posljednje tri godine šest apelacija pred Ustavnim sudom BiH je zaustavilo pokušaje da se uzmu rijeke, šume i poljoprivredno zemljište BiH, da se to prebaci na entitet RS, da se uzmu nadležnosti države BiH. Šest puta su pokušali i mi ih svaki put zaustavimo. Niko drugo nego mi, SDA. Napad na državu šest puta, šest pobjeda za nas – poručio je Izetbegović.

Izetbegović je kazao da su novi izazovi pred Bosnom i Hercegovinom, te da će sve ono što je osigurano u posljednje tri decenije ponovo biti dovedeno u pitanje i da su pred državom i njenim patriotama nove borbe za očuvanje temeljnih vrijednosti.

- Mi se možemo ljutiti na međunarodnu zajednicu, ali mnogo je toga dobrog što su oni za nas uradili. Što se tiče novog plana OHR-a, u njemu ima i dobrih stvari, ali opasnost je u onom pragu od tri posto. Ako uvedu taj kriterij, da predstavnici naroda u onim kantonima u kojima su manjina ne mogu biti izabrani u Dom naroda FBiH, tada će definitivno HDZ-u u ruke dati kontrolu nad tim dijelom Doma naroda FBiH i, što je još opasnije, jako povećati šanse SNSD-u da kontrolišu Klub Srba i da naprave kliješta skupa sa HDZ-om. Mi se moramo snažno oduprijeti tome. Ne smijemo dozvoliti da nam naprave ta kliješta – poručio je Izetbegović.

Izetbegović se osvrnuo i na neslogu u probosanskom bloku, istaknuvši kao problem nespremnost ljevičarskih stranaka da preuzmu odgovornost u okolnostima koje su važne za državu Bosnu i Hercegovinu, ali i odnos onih koji su zbog ličnih ambicija napustili SDA.

- Udružilo ih se jedanaest. Može li to SDA da nadvlada? SDA mora to da nadjača jer SDA je politički i ideološki monolit, stranka koja ima ideologiju, emociju, kohezivnu snagu, ljubav jednih prema drugima i prema vrijednostima. Mi smo rijeka u odnosu na neke potočiće. Moramo nadjačati – kazao je Izetbegović.

Odgovor na pitanje o budućnosti Bosne i Hercegovine je, smatra Izetbegović, snaga i izgradnja jake države u kojoj će postojati vladavina prava, koja će biti članica snažnih međunarodnih asocijacija i u kojoj će svaki građanin biti jednak i uživati sva prava. U izgradnji takve države, dodao je, ulogu ima i njeno iseljeništvo.

- U proteklih šest mjeseci često sam se susretao sa našim građanima u iseljeništvu. Oni žele da nešto urade jer vole našu zemlju. Devedeset i dvije hiljade ih se registrovalo za Opće izbore. Moramo doći do barem 25.000 ili 30.000 u entitetu RS za zajedničku listu probosanskih stranaka – kazao je Izetbegović.

Govoreći o aktuelnoj inflaciji i poskupljenjima, Izetbegović je kazao da je neophodno pomoći narodu da prevaziđu te izazove i da se na tome uporno radi, te da je Vlada FBiH već pokrenula programe koji za cilj imaju pomoć najmanje 800.000 građana. Među izazovima današnjice je izdvojio i korupciju, sa kojom će se SDA i cjelokupno društvo, smatra Izetbegović, morati odlučnije suočiti.

- SDA se suprostavila tri lobija, kladioničarskom, građevinskom i energetskom. Sve njih smo dobili protiv sebe braneći interese naroda. Nastavit ćemo se boriti za te interese, a ne za interese bogatih lobija – izjavio je Izetbegović.

Na tribini su se prisutnima također obratili predsjednik Kantonalnog odbora SDA SBK Asim Mekić, premijer SBK Tahir Lendo, član Predsjedništva SDA Haris Zahiragić i predsjednik Asocijacije mladih SDA Sarajevo Kerim Balić, saopćeno je iz SDA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.