open-navfaktor-logo
search
Čestitka povodom 9. maja
Izetbegović: Žrtva naših predaka i zasluge naših Zlatnih ljiljana obavezuju nas da ne odustanemo od borbe za domovinu
Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović uputio je čestitku povodom 9. maja, Dana zlatnih ljiljana, Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope.
09.05.2023. u 12:47
get url
text

- Na današnji dan prisjećamo se velikih pobjeda nad fašističkom ideologijom, onom koja je savladana u Drugom svjetskom ratu i onom od koje smo se odbranili tokom posljednje agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Devetog maja 1945. godine su savezničke snage, među kojima su bili i anfitašisti iz Bosne i Hercegovine, izvojevale pobjedu nad silama fašizma i nacizma. Pet godina kasnije su Schumannovom deklaracijom postavljeni temelji moderne ujedinjene Evrope, zajednice država opredijeljenih za saradnju i trajni mir, u kojoj nije bilo mjesta za podjele, segregaciju i tlačenje drugih i drugačijih.

Te vrijednosti na kojima počiva moderna Evropa već stoljećima baštinimo u Bosni i Hercegovini. Za njih smo se ponovo borili tokom agresije, predvođeni onim najhrabrijim među nama, dobitnicima Zlatnog ljiljana - najvećeg ratnog priznanja Armije RBiH. Zato je izuzetna simbolika sadržana u činjenici da 9. maja obilježavamo i Dan zlatnih ljiljana i Dan pobjede nad fašizmom.

VEZANI TEKST - Izetbegović: Izmjene Izbornog zakona nisu na kršćanskim osnovama, mislim da su na krstaškim

Žrtva naših predaka i zasluge naših Zlatnih ljiljana obavezuju nas da nikada ne odustanemo od borbe za našu Domovinu i napora da je učinimo naprednom, razvijenom, demokratskom zemljom, članicom Evropske unije, u kojoj će ideja antifašizma i suprotstavljanje svim vidovima diskriminacije biti prirodno i trajno opredjeljenje.

U to ime, svim građanima Bosne i Hercegovine čestitam Dan zlatnih ljiljana, Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope - napisao je Izetbegović na zvaničnom Facebook profilu. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.