open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
"Izgleda da idemo nizbrdo": Zastupnici pitali o podjeli 2.500 KM budžetlijama, o novcu za filmove koji nisu snimljeni...
Na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zastupnici su tražili pojašnjenje o odluci Vlade Federacije BiH koja se tiče isplate pomoći od 2.520 KM uposlenicima u javnoj upravi, te preporuci da tu pomoć isplate poslodavci svojim radnicima u javnom sektoru.
21.12.2023. u 14:30
get url
text

Zatraženo je i izdvajanje sedam miliona KM za vrelovod u Kaknju...

- Imam pitanje koje se odnosi na uredbu Vlade FBiH o pomoći od po 2.520 KM. Tu imamo član pet koji je sporan. Vidjeli smo danas, Vlada je to podijelila svim budžetskim korisnicima. Dakle, kada se dijeli porezni novac, nema problema. Ne gleda se da li neko radi mjesec dana, 15 dana, da li je zasluženo ili da li neko radi 20 ili 30 godina i dobije tu pomoć. Međutim, u privatnom sektoru to je stvarno problem.

Dakle, nije svejedno da li će se nekom uposleniku koji radi 10 dana dati ta pomoć, a nekome ko radi 30 godina neće. Zašto ovo navodim? Ako damo taj izbor poslodavcima, onda oni možda neće htjeti dodijeliti tu pomoć jer recimo imaju dosta radnika koji će možda za koji dan otići. Uzeti taj novac i otići. Volio bih da nam Ministarstvo finansija FBiH da autentično tumačenje odluke - rekao je Admir Čavalić, predsjednik Kluba zastupnika SBiH u Zastupničkom domu FBiH.

Osvrnuo se na Fondaciju za kinematografiju.

- Postoje izgleda neki filmovi u FBiH koje finansiraju porezni obveznici, ali se ne snimaju. Ako je to zaista loša praksa, treba je prekinuti. Da ne bismo bili na poluinformacijama, dezinformacijama, tražim da dobijemo konkretnu listu, analizu evidenciju svih tih projekata koji su finansirani od početka rada Fondacije za kinematografiju - rekao je Čavalić.

Zastupnik Almedin Aliefendić (SDA) je sa zastupnicima Mirsadom Zaimovićem (SDA), Ivicom Šarićem (SDA) podnio inicijativu prema Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije i Ministarstvu okoliša i turizma FBiH koja se odnosi na rekonstrukciju vrelovoda, daljinskog grijanja u Kaknju.

- Daljinsko grijanje u Kaknju, toplovod, koji je izgrađen 1986. godine suočava se sa ozbiljnim problemima, onemogućeno je proširenje grijanja na udaljena naselja. Dolazi do čestih puknuća i zastoja. To znači gubitak vrele vode i rasipanje energije. Inicijativa je izdvajanje 7.000.000 KM za vrelovod Kakanj - rekao je Aliefendić.

Pojašnjava da vrelovod ove vrste postoji u Tuzli za čiju revitalizaciju je predviđeno već 15 miliona KM.

Zastupnik Haris Šabanović (SDA) je treći put pitao zašto u Zastupničkom domu FBiH sjednice ne počinju intoniranjem himne Bosne i Hercegovine i podnio inicijativu rukovodstvu doma.

- Mladen Bošković (HDZ) koji predsjedava sjednicom je rekao da se o ovoj inicijativi raspravljalo na Kolegiju Zastupničkog doma i da se inicijativa poslala i Domu naroda Parlamenta FBiH kako bi se himna intonirala u oba doma Parlamenta FBiH.

Zastupnica Alma Kratina (DF) se osvrnula na nepostojeće naznake budžeta za 2024.

- Do 21. decembra ni slova nismo progovorili, nijednu riječ o budžetu FBiH. Izgleda da idemo nizbrdo - kazala je Kratina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.