open-navfaktor-logo
search
Povratnici na udaru
Izgradnja autoputa Banja Luka - Prijedor: Bošnjaci u Kozarcu strepe, nakon krvave 1992. ponovo će im rušiti kuće?
Autoput Banja Luka - Prijedor trebao bi prolaziti kroz prijedorsku Mjesnu zajednicu Kozarac, u kojoj žive bošnjački povratnici. Oni ovaj plan nadležnih organa bh. entiteta Republika Srpska ne prihvataju jer bi u slučaju njegove realizacije došlo do, nakon krvave 1992. godine, novog egzodusa Bošnjaka iz Prijedora, i to onog trajnog.  
11.09.2020. u 07:49
get url
text

- Održali smo nekoliko sastanaka s gradonačelnikom Prijedora, izvođačima radova, nadležnim službama na kojima smo iskazali nezadovoljstvo ovim planom. Uslijedile su neke manje izmjene trase, praktično su kozmetičke. Tek su nam nedavno kazali da će dvije petlje biti pomjerene, što je prvi konkretan potez, ali on nije dovoljan – kaže Derviša Avdagić, predsjednica Savjeta MZ Kozarac.

Ovo se ne može riješiti na lokalnom nivou

Predviđenom trasom posebno bi bilo ugroženo naselje Hrnjići.

- Radi se o gusto naseljenom dijelu Kozarca. Ako bi ostala ova trasa, autoput bi podijelio Kozarac na dva dijela. Ne pristajemo na to. Prošle sedmice imali smo mirne proteste s namjerom da upoznamo i upozorimo državne i entitetske institucije s našim problemom. Uputili smo dopise na brojne adrese jer se ovo ne može riješiti na lokalnom nivou. Zamislite da se nakon 1992. godine još jednom ruše kuće Bošnjaka.

I pomisao na to je strašna, pogotovo što su mnoge porodice izgubile svoje članove na početku agresije na Bosnu i Hercegovinu. Naravno, niko od nas nije protiv izgradnje autoputa, ali se pitamo da li zato što će izgradnja biti nešto jeftinija treba uništavati živote ljudi? U velikoj mjeri bilo bi uništeno poljoprivredno zemljište, brojni farmeri ne bi se mogli dalje baviti stočarstvom… Šta znači novčana odšteta u tom slučaju? Bošnjaci bi se morali iseliti, ovaj put mnogi trajno. Nismo stručnjaci, ne možemo ponuditi rješenje, ali se moramo boriti za naša prava. Postoji opcija da se autoput zaustavi na prvoj prijedorskoj petlji i to bi bilo dobro rješenje – ističe Avdagić.    

Mirsad Duratović, vijećnik u Skupštini Prijedora, također smatra da bi se uz malo dobre volje moglo pronaći rješenje koje neće ugroziti bošnjačke povratnike.

Autoput zaustaviti na prvoj prijedorskoj petlji

- Na udaru je četrdesetak stambenih objekata, uz pedesetak pomoćnih. No, postoji rješenje. Autoput zaustaviti na prvoj prijedorskoj petlji. Da li je pet minuta skraćenja vožnje na autoputu Banja Luka - Prijedor, što podrazumijeva prolazak trase kroz gusto naseljene dijelove Kozarca, i koje će koštati desetke miliona KM, pametan i dobronamjeran potez? Ako se to desi, mnogi Bošnjaci bi trajno mogli napustiti ovaj dio BiH – naglašava Duratović.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.