open-navfaktor-logo
search
Zvanično u subotu
Izgradnja autoputa Banja Luka - Prijedor: Hoće li Bošnjaci Kozarca dobiti odštetu za porušene objekte
U subotu bi trebala početi izgradnja autoputa Banja Luka - Prijedor čiji je jedan dio prolazi kroz Mjesnu zajednicu Kozarac, koji većinom čine bošnjački povratnici.
05.11.2021. u 16:30
get url
text

VEZANI TEKST - Trasa autoputa Banja Luka-Prijedor ide preko vakufskog zemljišta, Direkcija želi zaštiti imovinu

Upravo su oni imali niz primjedbi na trasu dionice kroz Kozarac jer je bilo predviđeno da prolazi njihovim imanjima, postojala je mogućnost da se sruši veliki broj stambenih i pomoćnih objekata...

- U prvobitnom planu trebalo je srušiti 100 objekata. Uslijedile su žalbe nadležnim organima i sadašnjim planom predviđeno je rušenje četiri stambena objekta i nekoliko pomoćnih, ukupno ne više od njih 10.

Insistirali smo da se ne ugrozi funkcionalnost Kozarca, da se ne podijeli na dva dijela. To bi se spriječilo izgradnjom po jednog nadvožnjaka i podvožnjaka. Bitno je da se investitor i izvođači radova pridržavaju tih sugestija te da se ljudima na vrijeme isplati odšteta - kaže Senad Bratić, zastupnik Koalicije Zajedno za BiH u Narodnoj skupštini bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska. 

VEZANI TEKST - Izgradnja autoputa Banja Luka - Prijedor: Bošnjaci u Kozarcu strepe, nakon krvave 1992. ponovo će im rušiti kuće?

Mještani se također žale da će trasa ići i preko mezarja.

- Koliko znam, radi se o privatnom mezarju koje nije obilježeno, nije ucrtano u zemljišne knjige.

Nemoguće je postići da prilikom ovakvih projekata niko ne bude oštećen jer je izmještanje trase iz Kozarca iziskivalo dodatne velike finansijske izdatke - ističe Bratić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.