open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Izgradnja kružnog toka u Pofalićima: Kako izaći iz "začarnog kruga"
U toku je izgradnja kružnog toka u sarajevskom naselju Pofalići, na spoju ulica Hamdije Čemerlića - Put života, a što je uzrokovalo zatvaranje dijelova pojedinih ulica što dodatno usložnjava saobraćajnu situaciju u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.
22.02.2020. u 12:08
get url
text

U ovakvim blokadama teško se snalaze građani Sarajeva, a kamoli neko ko je na proputovanju kroz bh. prijestonicu. Fotoreporter Faktora je zabilježio koje ulice su dopola ili odpola zatvorene, odnosno, otvorene.

{$galerijaFotografija}

Ukoliko se krećete iz pravca Merkatora prema zgradi Energoinvesta možete samo jednom, i to krajnjom desnom trakom, ali samo do pola ceste i onda možete skrenuti desno prema tržnom centru Bingo ili lijevo prema centru Jumbo. Ako idete iz pravca Kranjčevićeve ulice prema zgradi Energoinvesta onda vozite pored Autobuske stanice Sarajevo i kada dođete do semafora imate na raspolaganju jednu traku prema ulici Hamdije Čemerlića i jednu traku za automobile u suprotnom smjeru.

Ne treba napominjati da su radnim danima, pogotovo petkom, kada su na ovom dijelu bile u pogonu sve saobraćajne trake, postojala saobraćajna zagušenja.

- U četvrtak ujutro kada sam se našao na ovoj rasksrnici u Pofalićima kao da sam "pao s Marsa". Ne znam ni gdje, ni šta!? Pa da smo barem u medijima imali neko obavještenje. Ovo sada predstavlja labirint. Ko će se snaći u ovome? I nekako se može vikendom kada je manja gužva, ali radnim danom ovdje će nastati haos. Ne znam ni šta će im ovdje kružni tok. Ovdje su bile široke ceste sa više traka, i sada oni dižu taj asfalt. Pa to nema nigdje. Što ne šire Drinsku ulicu. Stvarno svašta - kazao nam je jedan od izrevoltiranih vozača.

Zanimljivo je da se danas uprkos povoljnim vremenskim uvjetima ne radi na gradilištu. 

Podsjećanja radi, izgradnja kružnog toka u Pofalićima je počela prije dva dana kada su bez ikakvih obavještenja na više ulica postavljene table sa zabranama što je stvorilo saobraćajni kolaps jer su vozači bilo više nego zbunjeni. Izgradnja kružnog toka predstavlja projekat koji obuhvata 18 ulaznih i izlaznih saobraćajnih traka u opsegu i kao takav jedan je od najvećih kružnih tokova na području Kantona Sarajevo.

Njegovom izgradnjom, ranije su saopćavali iz Općine Novo Sarajevo, se ubrzava tok saobraćaja i olakšava ulaz i izlaz iz mjesnih zajednica Pofalići i Gornji Pofalići jer je ulica Humska prigušena Drinskom ulicom, koja je od višeg značaja i spada u federalne ceste. Ukupna vrijednost projekta je 1,5 miliona KM. Općina Novo Sarajevo izdvojila je 700.000 KM, a Direkcija za puteve KS 800.000 KM.

{$galerijaFotografija}

IMG_20200222_105836.jpg
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.